GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Syskonkärleken blomstrar hos familjen Axelsson

Med tre livliga knattar i huset är det ofta full fart hemma hos familjen Axelsson i Nybro. För det mesta håller storasyskonen sams men ibland tvistar de om lillasyster Elsa.
– Båda älskar att gosa med henne, säger Frida Axelsson.
Nybro • Publicerad 22 september 2022 • Uppdaterad 20 oktober 2022
Fredrik och Frida Axelsson, Nybro, fick den 22 juli en dotter som heter Elsa. Vikt 3642 g, längd 48 cm. Syskon: Casper, 5 år, och Signe, 3 år.
Fredrik och Frida Axelsson, Nybro, fick den 22 juli en dotter som heter Elsa. Vikt 3642 g, längd 48 cm. Syskon: Casper, 5 år, och Signe, 3 år.Foto: Ditt Ögonblick

Hur mår guldklimpen?

– Hon mår så bra så. Vi är bortskämda med att få sova hela nätterna, hon är väldigt lugn och snäll.

Frågan är om det är hon som är lugn och snäll eller ni som har viss erfarenhet efter de andra barnen?

– Haha! Jo, så klart. Nu har vi lite koll på läget jämfört med första barnet då vi lärde oss efter hand. Men Elsa är lugn, det är inga problem utan tvärtom, med två äldre syskon är det fullt ös hela tiden och hon får bara hänga med.

Föddes hon på beräknad dag?

– Nej, hon var beräknad till den 5 augusti så det blev lite tidigare. Allt som allt tog det sex timmar. Jag hann inte lägga mig på kvällen, jag hade känt lite under dagen men ville inte riktigt tro att hon var på gång. Men förra gången, med Signe, var det på håret att vi hann in till förlossningen och nu ville vi inte chansa. Mina föräldrar fick komma hit, vi åkte till Kalmar och 03.40 föddes hon.

Är det någon skillnad på att ha tre barn jämfört med två?

– Nej, det skulle jag inte säga, jag vill ha fler armar för att kunna hjälpa dem samtidigt. Annars är det ingen större skillnad.

Vad säger syskonen?

– De är jättenöjda och lyckliga över att äntligen ha fått en lillasyster. Signe ser sig som lillmamma och vill hjälpa till med precis allting. Ibland är det en kamp om vem som ska få hålla Elsa. Båda älskar att gosa med henne.

Visste ni att det skulle bli en flicka?

– Ja. Vi valde att ta reda på det och de kunde med ganska stor säkerhet säga att det var en tjej. Men jag hade förstått det ändå, graviditeterna med tjejerna liknade varandra på så många sätt.

Var det lätt att hitta ett passande namn?

– Vi var överens om Elsa men jag tycker att man måste vänta och se tills barnet är ute om namnet passar till personen. Elsa var det namn som vi hade högst på listan och det passade fint. Casper hade Mila som förslag och Signe tyckte att hon skulle heta som prinsessan Elsa i ”Frost”. Det var inte på grund av ”Frost som vi valde det men Signe är nöjd. Vi ville ha ett lite äldre namn som också passar med Casper och Signe.

Elsa Siv Maria Axelsson föddes den 22 juli och kommer att döpas i Madesjö kyrka den 22 oktober.
Elsa Siv Maria Axelsson föddes den 22 juli och kommer att döpas i Madesjö kyrka den 22 oktober.Foto: Privat

Blir det dop eller namngivning?

– Det blir dop i Madesjö kyrka den 22 oktober. Vi gifte oss där och de stora barnen är döpta där. Hon ska heta Elsa Siv Maria Axelsson. Siv är efter min farmor och Maria är ett namn som alla tjejer på min sida av släkten heter.

Vad gör ni om dagarna?

– Det är förkylningstider nu så alla barnen är hemma. Annars försöker vi vara ute mycket, promenera, träffa andra föräldralediga kompisar eller så kommer barnens far- och morföräldrar på besök.

Vad händer i helgen?

– Vi ska ha några kompisar på middag. De har också barn, det blir bra för då kan alla barnen leka tillsammans.

Vad är det som låter i bakgrunden?

– Det är syskonkärlek deluxe mellan Signe och Casper, haha! Det är bäst att jag går och tar hand om dem nu...

...

Vill du också visa upp din guldklimp på familjesidorna?

Fyll i formuläret här.

Guldklimpar är ett redaktionellt material och kostar inget.

...

Läs fler intervjuer med nyblivna föräldrar:

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.