Sveriges nationaldag helgdag för femte året
Till skillnad från många andra länder är Sveriges nationaldag tämligen ung, inte förrän 1983 beslutades att den 6 juni skulle firas som landets nationaldag. Dessförinnan hade Svenska flaggans dag uppmärksammats sedan 1916.
– Skansens grundare, Artur Hazelius, drog i slutet av 1800-talet i gång en stor svensk flaggfest och 1916 bildades en kommitté för att skapa flaggans dag, berättar Ingemar Wahlberg, generalsekreterare i Rikskommitteén för Sveriges nationaldag.
Att just den 6 juni blivit nationaldag finns det olika förklaringar till. Datumet är belagt i historien genom att Gustav Vasa lät kröna sig till kung i Strängnäs den 6 juni 1523 och han anses vara grundaren av nationalstaten Sverige.
Men den 6 juni 1809 var också dagen då den förra regeringsformen – där riksdagen fick makt över kungen – skapades.
Det finns ännu en förklaring:
– En skröna säger att Artur Hazelius planerat flaggfesten till den 5 juni men att det var dåligt väder och i stället sköts firande upp en dag, berättar Ingemar Wahlberg.
Sant eller inte, nationaldagen firas den 6 juni och sedan fem år tillbaka är det också en helgdag.
Nationaldagen uppmärksammas runt om i landet och i Kalmar län kommer landshövding Sven Lindgren att delta i firandet i Långasjö och i Kalmar. Rikskommittén för Sveriges nationaldag delar ut ett 50-tal flaggor och lika många fanor runt om i Sverige. I Kalmar län delar länsstyrelsen i år ut 17 flaggor och fyra fanor.
– Vi är bäst i Sverige på att dela ut flaggor och fanor, säger Sven Lindgren som tycker att firandet är ett bra sätt att välkomna nya medborgare och nya invånare.
– Ofta gör kommunerna ett fint arrangemang i samband med nationaldagen och uppmärksammar de som fått svenskt medborgarskap. I Oskarshamn bjuder man i år in samtliga nya invånare, det är en fin gest och ett bra sätt att diskutera hur man tar emot nya invånare. Jag tycker också att det är bra att vi vanliga människor återerövrat flaggan från de extrema grupperna som nästan besudlat den genom sina kampanjer.
Nationaldagen
Den blågula färgen lär härstamma från Karl Knutsson Bonde som i strider mot Danmark på 1400-talet sägs ha använt ett emblem med tre gula kronor på blå bakgrund.
På 1500-talet uppstod det blågula korsbanéret som tros vara inspirerat av danskarnas Dannebrog. På den tiden användes flaggan av kungen och krigsmakten, främst flottan, och så småningom började även civila lastfartyg använda flaggan.
Först i slutet av 1800-talet fick flaggan en mer allmän utbredning och numera betraktar många Sverige som ett mycket flaggtätt land.
Utomlands återfinns flaggorna i stor utsträckning framför officiella byggnader men i Sverige flaggas det i så gott som varenda villa- och sommarstugeområde.