Annons

”Stigs empati ledde också till att han under en tid var verksam i barnavårdsnämnden”

Stig Agestam, nestor bland advokaterna i Kalmar, har avlidit vid en imponerande ålder av 101 år. Närmast sörjande är barnen Helena, Maria och Jonas.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 8 september 2023

Stig växte upp på Kalmar Västra i Kalmar, där hans far hade livsmedelsaffär. Fadern hette Niklas August Andersson, men kallades för Age. Stig och hans fyra syskon tog det fyndiga namnet Agestam.

1941 tar Stig studenten, på latinlinjen. Det är beredskapstider och Stig blir reservofficer och bevakar gränsen mot Norge för att några år senare hamna i Haparanda. Här inträffar 1944 den näst allvarligaste olyckan i Sverige under hela andra världskriget, då ett kompani i Palovaara skulle desarmera minor, 14 soldater omkommer och Stig var en av dem som fick ta hand om de sönderslitna kropparna efter olyckan. Minnena av detta bar Stig med sig genom åren och vid 98 års ålder skrev han ned minnena av tragedin.

Annons

Stig varvade sin tid i det militära med studier på Högskolan i Stockholm, där han 1947 blir jur kand. Redan 1945 hade han träffat Verna Mouchard och de gifter sig 1948, ett äktenskap som kommer att vara i 67 år.

1982 drabbas de av en stor tragedi, då deras son Klas omkommer i en trafikolycka.

Stig sitter ting i Karlstad. Hans håg står till advokatyrket. Efter några år i Eslöv och Karlskrona blir han delägare i advokatfirman Högsell och Agestam i Kalmar. Han öppnar 1968 egen firma, som han driver till 1990.

Stig var, som många andra advokater på den tiden, verksam över nästan hela det rättsliga området. Han utstrålade lugn, var alltid påläst och engagerade sig för sina klienter. Stigs empati ledde också till att han under en tid var verksam i barnavårdsnämnden. Domstolarna utsåg honom till rättens ombudsman i konkurser – ett bevis på den stora tilltro de hyste för Stig.

Stig sågs ofta i Domkyrkan eller närbelägna Hossmo kyrka.

Stig var högt upp i åren mycket spänstig och vältränad. Han genomförde elva Vasalopp och 20 O-ringentävlingar. Orientering var hans stora hobby, där han var verksam också som ledare och allt i allo. När han inte längre kunde springa eller orientera fortsatte han med skidor och rullskidor.

2022 firar Stig sin 100-årsdag med över 100 gäster. Han inleder dagen med bad i Kalmarsund och alla gästerna har vittnat om hur vital han var, minnesgod, full av åsikter om tidens problem med Ukraina, Nato, Putin och corona.

Advokatkollegorna Eva Kullman, Gunnar Silfwersvärd och Björn Strümpel, samt Ulla Gleisner, advokatsekreterare hos Stig 1963–1990

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons