GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Som ledare var Olof en stor humanist”

Förre länspolismästaren Olof Ersgård, Kalmar, har avlidit i en ålder av 69 år. Hans närmaste är hustrun Ingrid och barnen Anders, Nina, Siri och Anna med familjer samt bröder.
Olof Ersgård blev 69 år.
Olof Ersgård blev 69 år.
Foto: Privat

Olofs gärning som polis sträcker sig från Vilhelmina i norr till Liberia i söder.

Uppvuxen i Malmö och med juristexamen i Lund blev det så småningom polischefsutbildning och första uppdraget som polismästare fick Olof i april 1988 i Vilhelmina. Där, berättade Olof, var han med om en av de svåraste händelserna i sitt professionella liv. Estoniakatastrofen drabbade det lilla samhället hårt när fem elever och tre lärare omkom.

För Malmöpågen var det långt hemifrån men han trivdes mycket bra och stannade till 1996 då han fortsatte sin polisbana i Kalmar, först som biträdande länspolismästare och sedan 2001 som länspolismästare.

Inledningsvis var familjen kvar i Vilhelmina och Olof kände en viss oro för hur barnen skulle klara den stora omställningen av klimat och språk. När Olof fick veta att vår katt skulle få ungar började vi smida planer som fick lyckat resultat. Familjen flyttade in med en ny kattunge i en villa nära Falkenbergsskolan där alla kom att trivas mycket bra.

Som ledare var Olof en stor humanist. Det var trivsamt att gå till jobbet. Dåvarande HR-chefen Birgitta Kronudd berättar att Olof gav henne ett stort mandat att agera i HR-rollen. Samarbetet kännetecknades av förtroende och tillit.

Olof var intresserad av genderfrågor och gick en särskild kurs i detta trots att huset hemma var fyllt av kvinnor. 2009 tilldelades han Kalmar kommuns jämställdhetspris för sitt metodiska arbete för ökad jämställdhet inom polisen på alla nivåer och för att fler kvinnor skulle bli poliser.

Olof var drivande i frågan om att Kalmarpolisen skulle få ett nytt polishus och satte delvis sin prägel på utformandet. Huset stod klart 2007 och förbättrade arbetsmiljön betydligt med en modern ledningscentral, ljusa utrymmen och ett spektakulärt gym.

Efter tiden som länspolismästare i Kalmar tjänstgjorde Olof i fredsbevarade uppdrag först i FN-mission i Liberia och sedan i EU-mission i Kosovo som Legal Adviser. De sista åren innan pensionen verkade han för freds- och utvecklingsfrågor genom Folke Bernadotte Akademien, en samverkansmyndighet för fredsinsatser. På det personliga planet är saknaden efter Olof stor men glädjen över att ha fått lära känna honom och hans stora fina familj är större. Så många trevliga middagar, stora studentskivor och födelsedagskalas jag och min familj fått uppleva hos Ersgårds

Olof var en älskad make, pappa, farfar, morfar och broder och tankarna går nu till hans till familj.

Charlotte Tornheden

Vän och tidigare polisintendent

Läs mer