Sofia Nyblom: ”Ellen var verkligen värd att vänta på”

Sofia Nyblom blev igångsatt på onsdagen men inte förrän på lördagen var dottern beredd att möta världen.
– Vi såg folk komma in och åka hem efter några dagar men vi var kvar på förlossningen utan att något hände. Det kändes som om vi aldrig skulle komma därifrån, säger Sofia Nyblom.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestaden • Publicerad 24 mars 2023
Sofia Nyblom och Eric Karlsson, Färjestaden, fick den 11 mars en dotter som heter Ellen Nyblom. Vikt 3786 g, längd 50 cm.
Sofia Nyblom och Eric Karlsson, Färjestaden, fick den 11 mars en dotter som heter Ellen Nyblom. Vikt 3786 g, längd 50 cm.Foto: Ölandsfotografen

Hur mår Ellen?

– Hon mår bra. Hon började livet med gulsot men har återhämtat sig och är en pigg liten tjej. De första två dagarna låg hon med sol, vi tyckte inte att hon var så gul men värdena steg och första natten fick hon lampa och sedan en madrass med en ljuskälla i. Men som sagt, nu mår hon bra.

Föddes hon på planerat datum?

– Verkligen inte! Hon var beräknad till den 28 februari men onsdagen den 8 mars åkte vi in för igångsättning. Jag fick tabletter för att det skulle starta men det hände inte så mycket förrän natten till lördagen, då började jag känna att något var på gång. Ändå dröjde det till 16.12 på eftermiddagen.

Hur var det att vänta så länge?

– Det var ganska sega dagar, vi kunde de där väggarna efter ett tag, haha! Vi såg folk komma in och åka hem efter några dagar men vi var kvar på förlossningen utan att något hände. Det kändes som om vi aldrig skulle komma därifrån. Men Ellen var verkligen värd att vänta på

Visste ni att det skulle bli en flicka?

– Nej, vi ville att det skulle bli en överraskning, det blir roligare så tänkte vi. Men jag var ganska inställd på att det var en kille medan Eric trodde att det skulle bli en flicka.

Ellen Nyblom var beräknad till den 28 februari men segade ut på tiden och trots att mamma Sofia Nyblom blev igångsatt så dröjde det till den 11 mars innan unga fröken ville möta världen.
Ellen Nyblom var beräknad till den 28 februari men segade ut på tiden och trots att mamma Sofia Nyblom blev igångsatt så dröjde det till den 11 mars innan unga fröken ville möta världen.Foto: Privat

Hur kom ni fram till namnet?

– Vi hade diskuterat lite kring namn och hade förslag för både kille och tjej. Men ganska snart efter att hon var född sa Eric att hon skulle heta Ellen. Det var ett av förslagen och det var helt rätt, hon känns som en Ellen.

Ska hon heta något mer?

– Nyblom i efternamn, det har vi kommit fram till. Tanken är att hon ska ha mellannamn men vi får fundera lite mer på det.

Hur är det att ha blivit mamma?

– Det är något helt nytt och annorlunda. Nu är man i bebisbubblan hela tiden och det är fantastiskt. Det går inte att stirra sig mätt på henne. Sedan hade jag en jättejättebra graviditet och mådde hur bra som helst, jag har inte haft ont utan bara mått oförskämt bra.

Är Ellen första barnbarnet?

– Inte på Erics sida, där finns kusiner. Men på min sida är hon första barnbarnet och hon har två stolta morföräldrar. Vi hade våra första besök i helgen och vi fick nästan slita henne från famnarna, haha!

Hur träffades du och Eric?

– På Tinder. Han kommer från Vetlanda från början men har bott i Kalmar ganska länge. Vi har varit tillsammans lite mer än ett och ett halvt år och man kan väl säga att Ellen inte var helt planerad. Men vi är otroligt tacksamma för henne.

Hur ser dagarna ut?

– Vi har inte kommit in i någon riktig rutin ännu. Det har varit en del sjukhusbesök och uppföljningar men vi njuter av att vara föräldrar. Eric har precis börjat jobba halvtid efter att ha varit hemma den första tiden.

Vad gör du när du inte är föräldraledig?

– Jag arbetar på en daglig verksamhet och är innebandytränare i FBC Kalmarsund ungdom i Jas-laget. Tanken var att jag skulle ha spelat den här divisionen men det gick ju inte med min mage och nu har jag lagt klubban på hyllan. Men jag är övertygad om att Ellen kommer att bli innebandyspelare framöver.

Vad händer i helgen?

– Jag vet faktiskt inte. Vi tar dagen som den kommer och har inte börjat planera så mycket än. Är det fint väder så ger vi oss ut på promenad.

...

Vill du också visa upp din guldklimp på familjesidorna?

Fyll i formuläret här.

Guldklimpar är ett redaktionellt material och kostar inget.

...

Läs om fler familjer med nyfödda:

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.