GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Saknaden är stor, men när vi tänker på Håkan hör vi hans glada, smittande skratt”

Håkan Stål, Oskarshamn, har avlidit i en ålder av 70 år. Hans närmaste är hustrun Alicja, samt sönerna Kenneth, Patrik och Erik med familjer.

Håkan kom med föräldrar och syster till Oskarshamn från Hälsingland i början på 1960-talet. På den nya hemorten sökte han sig till brottarklubben. Som brottare kom hans smidighet, styrka och balans till sin fulla rätt. Han blev svensk ungdomsmästare och juniormästare samt deltog även i ett antal A-landskamper.

Håkan var byggnadsarbetare. Men en alltför inrutad tillvaro var inte vad han hade tänkt sig. Lockad av äventyret gav han sig på 1970-talet ensam ut på långresor. En tur gick till Israel där han en tid arbetade på en kibbutz. På vägen hem besökte Håkan Schweiz där han hade vänner. När han gav sig av på nytt var det med transsibiriska järnvägen genom nuvarande Ryssland och vidare till Japan och Thailand.

Senare flyttade Håkan till Polen där han jobbade för ett svenskt byggföretag. Men allt var inte arbete. Han mötte Alicja och när han återvände till Oskarshamn var det tillsammans med hustru och sonen Kenneth.

Som egen byggherre uppförde Håkan och Alicja ett hus med sjöutsikt i Havslätt. Så småningom skaffade Håkan fiskebåt och började med torskfiske. Men när beståndet av torsk minskade gick denna dröm i kras. Håkan fick återgå till sitt gamla yrke.

Vi träffade Håkan någon tid efter det att han flyttat till Oskarshamn. På somrarna var han gärna ute på roddklubbens holme vid Gunnarsö där vi höll till. Det blev början på en livslång vänskap med en snäll och ärlig kamrat som hade ett stort hjärta. Håkan gav av sin tid till många. Bland annat var han ledare och chaufför vid roddtävlingar för en yngre generation roddare. Senare renoverade han gångbron över till roddholmen.

I vuxen ålder fortsatte vi att träffas trots att vi var bosatta på olika platser. Oftast var det på somrarna i Oskarshamn med omnejd.

När vi alla fått barn kunde det vara en stor skara som kom samman. Vid en utflykt bestämde sig Håkan för att förse hela gänget med pannkakor. Minnet av Håkan som står i timmar i den varma sommarkvällen och gräddar pannkakor glömmer vi aldrig!

Strax före sin bortgång berättade Håkan för oss att nu till våren skulle golfklubborna komma till heders igen. Saknaden är stor, men när vi tänker på Håkan hör vi hans glada, smittande skratt.

Peder André, Åke Björkman, Bertil Petersson

Läs mer