Marit Ollander Hjort: Retro ger plus i minnesbanken – tack för alla fina tips

Marit Ollander HjortSkicka e-post
Publicerad 18 december 2022
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barometern-OT:s reporter Marit Ollander Hjort tackar för alla tips som kommit in till serien Retro under året.
Barometern-OT:s reporter Marit Ollander Hjort tackar för alla tips som kommit in till serien Retro under året.

Det finns ett konto som alltid går med plus. Tack vare er läsare blir saldot i Minnesbanken ständigt påfyllt och i artikelserien Retro har det under året klirrat fint i kassan.

Jag började skriva serien Nygammalt 2012. Då var jag själv nygammal och skrev om saker och företeelser som en gång varit nya och i fullt bruk. Precis som jag kände mig. Minnen från läsarna strömmade in och många av er fyllde på Ordförrådet. Rökrutor för skolelever finns inte längre och landets telefonkataloger äro dumpade i kataloghelvetet och icke i bokstavsordning. För att nämna några nygamla exempel.

Tillsammans med Nygammalt har jag åldrats i takt med vissa uppdrag. Tio år senare är jag inne på vinjetten Retro och jag undrar vad som lurar runt hörnet. Urgammalt?

I Retro har stora publika jippon samsats med lite mer lågmälda artiklar under det år vi publicerat serien. Kanske minns ni genomgången av Barometern-OT:s aprilskämt och reportaget om Ölandsbrons 50-årsdag, Guldfesten eller Kalmar dansar och ler. Eller artikeln om kvinnorna som varit brevvänner i 50 år, som hickade till lite när jag presenterade vinjetten – vilket gör att jag numera inte nämner den som inledningsfras. Man lär sig.

I årets sista Retro har vi valt att skriva om juldagen som festdag och det har varit ett fasligt sjå att välja ur det digra materialet.

Tack till alla er som krokat arm med oss i minnenas allé, det har varit en härlig promenad! 2023 traskar vi vidare.

Här hittar ni alla tidigare delar i vår serie Retro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.