Annons

Rebecca: ”Tvåbarnschocken har inte slagit till ännu”

Rebecca Fandrey har fött två döttrar. Båda gångerna blev hon igångsatt på förlossningen. Men någon tredje chans att vänta in naturens gång blir det inte.
– Nej, nej! Nu räcker det. Det är perfekt med Thea och Clara, säger tvåbarnsmamman.
Påryd • Publicerad 1 maj 2023 • Uppdaterad 2 maj 2023
Rebecca Fandrey och Adam Danielsson Fandrey, Påryd, fick den 14 mars en dotter som heter Clara Danielsson Fandrey. Vikt 3122 g, längd 49 cm. Syskon: Thea.
Rebecca Fandrey och Adam Danielsson Fandrey, Påryd, fick den 14 mars en dotter som heter Clara Danielsson Fandrey. Vikt 3122 g, längd 49 cm. Syskon: Thea.Foto: Ditt Ögonblick

Hur mår guldklimpen Clara?

– Hon mår jättebra, hon är så himla lugn och sover mycket bättre än vad storasyster gjorde. Clara finner sig i att ligga och lyssna när vi pratar eller när Thea stimmar runt.

Annons

Föddes hon på utsatt datum?

– Nej, det har varken Thea eller Clara gjort, jag blev igångsatt med båda. När Thea kom hade jag havandeskapsförgiftning och den här gången graviditetsdiabetes. Clara var beräknad till den 17 mars. Vi hade tid på förlossningen den 14 mars och hann knappt vara där i 20 minuter innan hon föddes. Det gick fort med Thea men ännu fortare med Clara.

Oj, igångsatt två gånger, ska ni inte försöka en tredje gång och se om bebisen kommer ut av sig själv?

– Nej, nej! Nu räcker det. Det är perfekt med Thea och Clara.

Visste ni att det skulle bli en tjej?

– Njae, det gick inte att se ordentligt. Barnmorskan sa att det kanske var en flicka men hon var inte alls säker.

Thea har hunnit bli tre år, hur tog hon det när ni berättade att det skulle komma en bebis?

– Det tog nog ett tag innan hon förstod att det var en bebis, det var först när magen började växa som hon började prata om att det var en bebis. Men då brukade hon säga att mamma har två bebisar i magen, haha! Det hade jag inte.

Clara Linnéa Danielsson Fandrey ska döpas i kyrkan i Påryd i juni.
Clara Linnéa Danielsson Fandrey ska döpas i kyrkan i Påryd i juni.Foto: Privat

Läs intervjun med Rebecca när hon fått sin första dotter:

Hjälper hon till med lillasyster?

– Absolut, hon vill hjälpa till precis hela tiden. Thea stoppar nappen i munnen så fort Clara är ledsen och om jag inte är i samma rum så kommer Thea och hämtar mig. Hon är jättefin med sin lillasyster. Det har inte varit någon avundsjuka men vissa dagar vill Thea ha lite mer uppmärksamhet.

Annons

Hur har tillvaron förändrats sedan Clara föddes?

– Allting tar mycket längre tid. Men Adam har varit hemma lite mer den här gången så tvåbarnschocken har inte slagit till ännu. Samtidigt är Clara väldigt snäll och beskedlig, det kommer att bli värre när hon får mer egen vilja, det är jag säker på.

Hur kom ni fram till namnet?

– Jag vet faktiskt inte. Med Thea var det så självklart, där visste vi direkt. Den här gången hade vi en lång lista med tjejnamn och Clara fanns med där. Till slut bestämde vi oss för Clara, det är ett fint namn. Hon heter Clara Linnéa Danielsson Fandrey.

Blir det dop eller namngivningsceremoni?

– Det blir dop i Påryds kyrka den 10 juni och den här gången hoppas vi att det blir av som vi tänkt. Förra gången var det pandemi och vi fick bara vara åtta personer i kyrkan.

Storasyster Thea månar om sin lillasyster och hjälper gärna till. Så fort Clara blir ledsen är Thea framme med nappen och sedan springer hon och hämtar mamma.
Storasyster Thea månar om sin lillasyster och hjälper gärna till. Så fort Clara blir ledsen är Thea framme med nappen och sedan springer hon och hämtar mamma.Foto: Privat

Vad ser ni fram emot?

– Om tre veckor åker vi till Spanien, svärfar fyller år och har bjudit med oss på resan. Det blir Claras första utlandsresa och Theas andra, vi var på Kanarieöarna förra året när svärmor fyllde år.

Har ni skaffat pass till Clara?

– Ja, det är fixat. Vi fick gå in bakom disken till ett litet bord där jag fick lägga ned Clara så fotograferade personalen med en systemkamera. När de är så små som Clara – och även Thea – så behöver de inte skriva under passet. Bortsett från det ser passet ut precis som våra.

Annons

Vad gör ni om dagarna?

– Thea går på förskola 15 timmar i veckan och hon tycker det är skönt att få leka av sig där. Annars känns det som om vi inte gör något alls, haha. Men det är många runt oss som också fått barn, vi har sysslingar på Öland som vi träffat mycket och min syster i Bergkvara fick barn i november så vi träffar andra ganska mycket.

...

Vill du också visa upp din guldklimp på familjesidorna?

Fyll i formuläret här.

Guldklimpar är ett redaktionellt material och kostar inget.

...

Läs om fler familjer med nyfödda:

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons