GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Per-Olofs huvudsakliga gärning blev dock affärsverksamhet”

Per-Olof Henningsson delägare till HP:s Livs i Rockneby har lämnat jordelivet i sitt 98:e levnadsår.
Publicerad 5 oktober 2022
Per-Olof Henningsson, Rockneby, skulle ha fyllt 98 år i december.
Per-Olof Henningsson, Rockneby, skulle ha fyllt 98 år i december.Foto: Privat

Per-Olof Henningsson växte upp med sina föräldrar Henning och Alma Pettersson och två äldre bröder i Nyttorp, Kåremo. Hans far slaktade djur och styckade för att sedan sälja till butiker och även på torget i Kalmar.

Redan som pojke började Per-Olofs bana som affärsman. Han odlade bland annat brytbönor som han sålde och han födde upp kaniner och slaktade för att sedan sälja på torget i Kalmar.

Han var också intresserad av jordbruk för han gick en kurs på jordbruksskolan i Högsby, jobbade som bonddräng i Slakmöre och gick efter det en kurs på Högalids folkhögskola med inriktningen skog, ekonomi, odling och djurkunskap. Det gav honom kompetens att vara mjölkassistent, vilket han jobbade med någon tid.

Per-Olofs huvudsakliga gärning blev dock affärsverksamhet. Tillsammans med sin far och den äldre brodern Arnold drev han HP:s livs. Det var en butik som även hade egen charktillverkning under många år. Per-Olof skötte till största delen butiken.

Vid slutet av 1940-talet träffade han sin blivande hustru Greta. De gifte sig 1952 och bosatte sig i Hultsby och bodde där i fem år, för att sedan flytta in till Rockneby. Greta blev Per-Olofs kompanjon i arbetet med affären och i fabriken.

Per-Olof som arbetade på hemmaplan ställde upp som frivillig brandman i Rockneby brandkår i många år. Hans fritidsintressen var annars pyssel i sommarstugan vid Nyttorp men även jakt och fiske.

I början av 1960-talet byggdes ett nytt HP:s livs och Per-Olof och Greta arbetade i butiken tills den såldes 1975. Därefter körde han ut varor från grossister till olika butiker en tid. De sista elva åren under sitt arbetsliv körde han skolbussen med barn som skulle till skolan i Rockneby. Hans lugna men respektingivande sätt behövdes i det jobbet.

De sista elva åren har Per-Olof varit änkeman, men levt sunt och rutinmässigt och skött hemmet och trädgården exemplariskt. Han var en lågmäld person, som inte ville utmärka sig. Per-Olof följde med i tiden genom att titta på tv och läsa i många olika tidningar och tidskrifter. Han sade själv att han trivdes med att vara ensam och var nöjd med tillvaron.

Det är en saknad för undertecknad att inte mer kunna föra samtal med en så ålderstigen, vital person.

Gudrun Wändesjö

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.