GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Per Jarlbo

Förre stadsingenjören och stadsbyggnadschefen Per Jarlbo avled den 19 juli i en ålder av 95 år.
Publicerad torsdag 08:00 • Uppdaterad torsdag 09:09

Per växte upp i Nacka kommun. 1948 började han på Kungliga Tekniska högskolan, avdelningen för lantmäteri. Under en av utbildningens många exkursioner träffade han Gulli som kom att bli hans livskamrat. De gifte sig år 1952. De fick två barn, Eva och Magnus.

Den 1 januari 1964 tillträdde Per tjänsten som stadsingenjör i Kalmar. I maj 1988 utsågs Per till stadsbyggnadschef för det nyinrättade stadsbyggnadskontoret.

Per hade ett stort intresse för personalen och verksamhetens utveckling, men också för frågor som gynnade Kalmar i stort. Exempel på Pers intresse för staden är hans engagemang i Kalmar stads hembygdsförening där han var ordförande under åren 1991–2000, i Stiftelsen Krusenstiernska gården var han styrelseordförande 1978–1990. I Sancte Christoffers Gille var han s.k. stuvuväktare i 28 år. I Södra Smålands stadshypoteksförenings styrelse kom han med år 1969 och mellan åren 1983–1994 var han dess ordförande. Per var under många år styrande mästare i ordenssällskapet SHT:s filial i Kalmar.

I samband med att jag och min hustru Birgitta flyttade till Kalmar år 1987 kom vi ganska snabbt i kontakt med Per och Gulli. Dels genom mitt yrke som biträdande överlantmätare men kanske framför allt genom Pers och Gullis omsorg om en nyinflyttad lantmätare med familj.

I Pers närhet kände man alltid att hans omsorg och intresse för en var genuint. Han var helt enastående på att sprida trevnad omkring sig. En helt vardaglig händelse kunde i Pers tappning bli ett riktigt äventyr!

I samband med sin pension fick han uppdraget att skriva en bok om gatunamnen i Kalmar kommun. I och med att jag tillträdde tjänsten som stadsingenjör år 1996 föll det på min lott att axla ansvaret för bland annat nya gatunamn i kommunen. Jag blev då också redaktör för den gatunamnsbok som Per skrev. Otaliga är de kontakter vi hade under de åren. I de här samtalen glömde aldrig Per att förhöra sig om min familj och läget på kontoret.

Efter det att boken blev färdig år 2007 fortsatte våra täta kontakter under många år och det gick knappast en vecka utan vi pratade med varandra. Samtalen rörde tillvaron i stort som smått. Ett signum för Per var flugan. Jag kan inte påminna mig att jag träffat Per utan att flugan var på plats. Nu blir det inte fler flugor knutna och inga fler trevliga samtal.

Jag är tacksam för att ha haft Per som vän och samtalspartner under många år. Det känns tomt nu när detta definitivt är slut.

Jan G Nilsson, fd stadsingenjör

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.