GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Pappa trivdes med bredden i distriktsläkarjobbet”

Roger Lindbergh, Oskarshamn, har avlidit efter ett hastigt sjukdomsförlopp kort tid före sin 76-årsdag.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 17 januari 2023

Roger bodde i Oskarshamn tillsammans med sin hustru Ulla-Britt. Många oskarshamnare känner honom som doktor Lindbergh. För mig och mina syskon var han pappa.

Det var Mönsterås bruk som förde Roger till Ostkusten. Fadern Eje arbetade på pappersbruk och kom till Mönsterås med familjen. Eje berättade gärna om sonen med stolthet. Roger blev den första i släkten att studera. Först skulle han bli något åt ingenjörshållet, eller lärare i fysik och matematik. Han var en praktiskt lagd människa med stor fallenhet för matematik. I stället blev han läkare, ett yrkesval han aldrig ångrade.

Roger träffade Ulla-Britt på ett dansställe i Kalmar kort tid innan han flyttade till Göteborg och läkarstudierna. Han fick henne att följa med, och 1976 gifte de sig i Kalmar slottskyrka. Samma år föddes dottern Katarina. När det var dags att börja arbeta gick flyttlasset till Oskarshamn. Dottern Marie föddes 1979, och 1984, samma år som Roger blev chef på Kristinebergs vårdcentral, kom sonen Karl till världen. Familjen var fulltalig.

Jag förstod tidigt att pappa var något särskilt. Äldre herrar lyfte på hatten för honom och kvinnor med barn hälsade när vi köade vid charken på Domus. De var patienter, och de fanns överallt. Under åren tog han emot tusentals människor, och många hade honom att tacka för sina liv och sin hälsa. Pappa trivdes med bredden i distriktsläkarjobbet, med patienter i alla åldrar. Arbetet på vårdcentralen gjorde att han vägledde generationer av nya läkare, ett uppdrag han tog på stort allvar.

Men pappa hade andra sidor; han ville alltid lära sig nya saker. Han intresserade sig för historia och var den som fick mig att bli historieförfattare. Pappa läste jämt. Han tyckte om vin, och var med och startade Munskänkarna i Oskarshamn. Han älskade växter och fåglar, och fick oss att stiga upp mitt i natten för att åka till Ottenby på Öland med tubkikaren. Vi barn fick lära oss hur brushanarna dansar, hur jättegrytor bildas och hur ögat fungerar, men även hur man tapetserar en vägg, gör en stenmur, lagar kontakter och beskär rosor. Han var osannolikt mångsidig. Dessutom hade han en fantastisk humor, som gjorde att barnbarnen älskade honom.

I trädgården på Äppelgatan byggde Roger och Ulla-Britt ett prunkande paradis av blommande buskar, fruktträd, grönsaker och grusade gångar. Humlor och bin surrar, pappa går med vattenkannan och solen lyser alltid.

Katarina Harrison Lindbergh

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.