GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Pappa blev 96 år och hann med att uppleva och uträtta mycket”

Halvar Jakobsson, Kalmar, har lämnat oss i en ålder av 96 år. Han sörjs närmast av hustrun Linnea, barnen Stefan, Lennart och Helen med familjer.

Att bli tillsammans med sin ungdomskärlek en midsommarafton på Midsommarbacken i Mossebo låter som taget ur en saga, men så var det för pappa Halle. Där, någon gång i början av 1950-talet, inledde han ett nära 70 år långt förhållande med sin älskade Linnea.

Pappa och mammas kristna tro och engagemang i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, EFS, gjorde att deras vägar korsades och var också grundpelare genom hela livet. Gården i Mossebo var tidigt en mötesplats för barn och ungdomar och där ordnades bland annat sommarmöten och scoutaktiviteter. I byns gamla skola hölls söndagsskola och gudstjänster, ibland med resepredikanter som bodde hemma och delade tankar till pappas stora glädje. I skolan övade också, den av pappa startade, blåsorkestern där han fick möjlighet att utveckla sina musikaliska förmågor som ”tubaist”.

Med åren engagerade sig pappa allt mer i EFS-föreningen i Kalmar. Han var med i församlingsledningen och gjorde en stor insats när Vasakyrkan byggdes.

När hans pappa dog fick han tillsammans med sina fyra systrar och mamman ta hand om gården redan från 20 års ålder. Det var en jobbig tid men tillsammans lyckades de driva gården och när systrarna flyttade tog han över. Även om han var intresserad och kunnig så var inte lantbruk hans passion. I början av 1960-talet började han som ungdomsinstruktör för EFS-Smålandsdistrikt. Under denna tid var han också med att bygga om och till EFS-gården i Timmernabben som var en viktig plats för honom. Efter detta ökade intresset för byggande och 1974 blev han byggnadsingenjör och började som byggnadsrådgivare på Hushållningssällskapet där han arbetade fram till sin pension.

Pappa blev 96 år och hann med att uppleva och uträtta mycket. Vi i familjen känner stor tacksamhet för tiden vi fick tillsammans. Många ljusa minnen finns bevarade. Vi gläds åt att gården i Mossebo finns kvar i familjen och att arvet han en gång fick har gått vidare i familjen. För pappa var det speciellt att få uppleva två stora riksscoutläger på gården med flera generationer engagerade. På Midsommarbacken finns nu ett hus där barnbarn och barnbarnsbarn kan blicka ut över markerna pappa brukat. Vem vet, kanske sitter han nu i sin himmel och planerar en ny midsommarfest för alla med programmerbara ljusslingor i stången och ett stycke blåsmusik med tubasolo.

Stefan Jakobsson

Läs mer