GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Otaliga är de låtar som bär hans namn”

Så kom då budet från hustru Gunilla att Freddy Brännström hade somnat in för evigt, 84 år gammal.
Publicerad 14 juli 2022

Jag känner inte till mycket om hans lärargärning i Mönsterås. Jag känner inte till mycket om hans liv med sin kära familj. Men jag känner till väldigt mycket om en småländsk storspelman som satt till höger om mig med sin fiol under alla dessa år i Pataholms folkdansgille.

Han hade tidigt engagerat sig i Smålands spelmansförbund och bidragit med all sin kunskap inom spelmansmusiken. Redan under sjuttiotalet gav han sig i kast med detta tillsammans med riksspelman Lasse Svensson, Öland, att dokumentera den småländska folkmusiken. Otaliga är de låtar som bär hans namn under titeln arrangemang. Vi är många som med glädje minns den gröna vågen då den svenska folkmusiken och folkdansen stod väldigt högt i rang. Nu har gnistan falnat men intresset ligger och pyr och kommer kanske att flamma upp igen.

Raskt en spelkväll fotograferade jag av en liten tummad notbok där Freddy hade skrivit ned början på alla dessa låtar, som vi spelade, med sin blyertspenna. Vi hade bägge svårt att komma ihåg början på alla låtar, men när vi väl kom i gång porlade musiken ur fiolerna låt för låt.

En stor man på alla dessa plan som livet ger har för alltid lämnat oss. Tankarna går naturligtvis till hustru Gunilla och familjen. Jag vill påstå att Freddy fick ett bra liv. En god yrkesgärning, en god spelmansgärning och en god familjefar.

Vi kommer aldrig att glömma honom. Vila i Frid.

Hans Ankarblom

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.