GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Olof var varm, pålitlig och inbjöd till engagerade samtal”

Olof Ersgård, Kalmar, tidigare länspolismästare, har avlidit vid 69 års ålder efter en tids sjukdom. Närmast sörjande är hustrun Ingrid, barnen Anders, Nina, Siri och Anna med familjer samt bröderna.

Olof växte upp i Malmö som mellanbror i en familj med stort intresse för historia. Efter studentexamen på St Petri gymnasium och kortare arbete inom den lokala fångvården följde juridikstudier i Lund. Kamratkretsen från Malmö utökades då med oss medicinare. Lundaåren på 1970-talet förgylldes av karnevaler och matlag med torsdagsärtor på Sandgatan. Många minns Olof som ledare på Palaestras skidgymnastik och hans deltagande i Lugi rugby med tillhörande näs- och knäskador. Äventyren var många och lärorika, som ett kylslaget centerbordshaveri utanför Ystad som avlöpte lyckligt. I Lund träffade han Ingrid och bröllopsresan gick med bil till Frankrike.

Efter tingstjänstgöring i Karlskrona prövade Olof på kylan norröver i Haparanda och Vilhelmina, där familjen bodde till slutet av 1990-talet. Sedan bar det av söderut till Kalmar där Olof blev länspolismästare. Efter åren som chef var Olof rådgivare åt Rikspolisstyrelsen, hade uppdrag i Liberia och Kosovo samt vid Folke Bernadotte Akademin.

Olof hade en stor social förmåga med omfattande nätverk och var tillsammans med Ingrid och familjen alltid inkluderande och gästfria. Genom Olofs engagemang i Rotary tog familjen emot många utbytesstudenter. Olof var varm, pålitlig och inbjöd till engagerade samtal. Till den goda stämningen i hemmet bidrog hans humor – stundtals råbarkad men alltid med glimten i ögat. Han skapade alltid trivsel med sitt musikintresse och aptit på goda viner och god mat – med det egna jaktbytet som höjdpunkt. Trots svåra smärtor under sjukdomstiden höll Olof humöret uppe, mycket tack vare Ingrids och familjens stora stöd.

Våra minnen av Olof är ljusa och vi är tacksamma över tiden vi haft tillsammans. Våra tankar går nu till Ingrid och familjen.

Per Follin

Nina Nelson Follin

Göran Petersson

Marie Petersson

Läs mer