GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Olof hade stor pondus och lämnade ingen oberörd”

En känd Kalmarprofil, docent och kirurgöverläkare Olof Lannerstad, har avlidit vid 81 års ålder.
Publicerad 7 maj 2022

Olof ”Olle” Lannerstad var en mycket respekterad och kunnig kolorektal- och endokrinkirurg i Kalmar under många år och för oss som arbetade med honom gjorde han ett outplånligt intryck. Han var starkt engagerad i sina patienter, hade ett vetenskapligt förhållningssätt och var noga med att alltid följa upp resultat och komplikationer. Att undervisa blivande och nya kollegor var viktigt för honom och något han alltid tog sig tid till. Olof hade stor pondus och lämnade ingen oberörd oavsett vilket sammanhang han än befann sig i – på operationssalen, bland kollegorna på kliniken eller på vetenskapliga sammankomster.

Olof föddes 1940 i utkanten av Helsingborg och växte upp på ett hönseri i Ramlösa Brunn. Han studerade på medicinska fakulteten i Lund och tog läkarexamen 1968. Kirurgutbildningen genomförde han i Helsingborg och 1972–84 tjänstgjorde han som kirurg på MAS i Malmö. Under den tiden skrev han också sin avhandling ”Död och sjukdom bland medelålders män” och disputerade 1978 i epidemiologi på klinisk fysiologi i Malmö. Olof blev docent 1988.

Olof kom till kirurgkliniken i Kalmar 1985 som överläkare och arbetade här till och med 2003. Han satte en stor prägel på kliniken under sin tid hos oss inte minst som verksamhetschef under åren 1988–93. Arbetet var alltid en viktig del av Olofs liv och han fortsatte att arbeta som kirurg i Sverige och Danmark ända fram till 2015.

Olof sörjs närmast av sin hustru Lisbet och sina söner Albert och Carl men vi är många på kliniken som har starka minnen av Olof – både som skicklig kirurg och som en person som alltid hade en bra historia att berätta. Jag hade förmånen att under mina första år på kirurgen ha Olof som handledare vilket var en betydande orsak till att jag valde att bli kolorektalkirurg. Olofs kortsignatur var ”OLd” vilket för oss får symbolisera en omnipotent kirurg och ledare av den gamla stammen.

Jeanette Assarsson

överläkare, verksamhetschef

kirurgkliniken Kalmar-Oskarshamn

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.