GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Olle Westin var en generös person med stor värme”

Olle Westin, Kalmar, blev 94 år.
Publicerad 18 september 2021

Olle Westin, chefredaktör för Barometern–OT 1972–1985 och dessförinnan andreredaktör under Tage Forsberg under många år, ska minnas för att han var en av moderatpressens tongivande och mest citerade publicister. Han nämndes med stor respekt av bland andra Olof Palme vars fögderi han hade att granska och inget undgick hans argusöga. En gång slog de två vad om valutgången och det var Olle som vann. Vadet var på en krona och strax efter valet avgjordes ankom en postanvisning på detta belopp från Statsrådsberedningen. Den plastade Olle in och använde som bokmärke och skänkte mig på min 50-årsdag.

Man ska nog också framhålla den betydande insats som han gjorde i ledningen för Barometern-OT tillsammans med direktören Hilding Björkman för att expandera Kalmartidningen till en koncern genom tidningsförvärven på 1970-talet. Det blev en av grundstenarna i Gota Media. Som pensionär bedrev han forskning i den mytomspunna tidningsaffären 1947 när finansmannen Axel Ax:on Johnsson försökte, via en bulvan, ta över Barometern.

Olle Westin var en generös person med stor värme och med sitt smittande skratt var han alltid en centralperson på de julluncher som gamle Witt-krögaren Rolf Königsson bjöd tidningsledningarna på. Vi delade ut små julklappar till varandra på årets tabbar i Kalmarpressen. De slutade inte sällan i Expressens Göte Fridners källare i Berga. En sak begrep jag aldrig och det var att Olle alltid kunde vinna lottdragningen med andreredaktören Matti Häggström och ta snapsarna till julluncherna, medan Matti fick sitta nykter för att skriva nästa dags ledare.

En typisk Olle-humor var att när Stefan Löfven som nyvald partiordförande var i Kalmar fick han frågan av Olle vilken väg han tog från Själevads kyrka i Nolaskog för att komma till golfbanan. Det var väl inte en fråga han väntade sig i Kalmar, men han fann sig rätt snabbt efter en viss förvirring.

Jan G Andersson

Östra Småland 1978–2014

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.