GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Olle var en av många som fann glädje, gemenskap och kristen tro i Madesjö kyrkliga ungdomskrets”

I en ålder av 90 år har Olle Madeland, Madesjö, gått ur tiden.
Publicerad 24 juni 2021
Olle Madeland blev 90 år.
Olle Madeland blev 90 år.
Foto: Privat

En kall och snöig aprildag 1931 fick Fabian och Anna Karlsson på gården Skedebäckshult 3:3 i Madesjö Norrbygd sitt tredje barn. Henry och Erik fick en lillebror: Olle. Samma dag fick kossan Gullros tvillingkalvar. Huruvida detta var ett tecken på att en man som skulle få betyda mycket var född, får vara osagt, men Olle har satt djupa spår i de sammanhang han satt ner sin plog. Olles ursprung i bondekulturen kom att prägla hans liv. Med brinnande iver kartlade han, tillsammans med sin bror Erik, torpställen, järnframställningsplatser och kolbottnar runt om i skogarna. På 1950-talet började han inreda det gamla 1700-talshuset på gården till ett hembygdsmuseum som 1000-tals personer besökt. Olle var en drivande kraft i Madesjö-Kristvalla-Örsjö hembygdskrönika och var dess redaktör i 17 år. Han har bidragit med åtskilliga artiklar i den.

Olle var en av många som fann glädje, gemenskap och kristen tro i Madesjö kyrkliga ungdomskrets. Han fick mycket konkret sin kallelse en stormig natt då han tjänstgjorde som sjukvårdare i FN-tjänst under Koreakriget 1953. Han upplevde ett ljus och hörde orden ”Du ska bli präst”. Han möttes av viss skepsis hemifrån, men visade att inget är omöjligt. Olle har alltid varit oerhört målmedveten, entusiastisk och uthållig i sina projekt.

Sina präststudier finansierade han genom att visa sina filmer ”Stensjöbygd” och ”Per Don” – stortjuven. Ekonomisk har han varit. Hård mot sig själv men generös mot andra. När han rest kring jorden, exempelvis till Israel och Ukraina, har han alltid varit reseledare eller anlitad föredragshållare.

Efter prästvigningen 1959 i Kalmar domkyrka tjänstgjorde han främst i Högsrum innan två års studier och praktik i USA väntade. Där utvecklades hans intresse för sjukhuskyrkan. Han tog med sig många idéer från USA, som att handhälsa vid kyrkdörren och konfirmandkåpor. Olle fick vid hemkomsten tjänst i Gräshagens kyrka i Jönköping. Han samarbetade gärna med media och kallas i en artikel från denna tid för (PR)ästen. I Jönköping träffade han sin blivande maka, sin livs- och arbetskamrat, Ragnhild Åkerblom (1923–2014) och fick med henne undertecknad 1967.

I Uppsala skrev Olle en licentiatavhandling om väckelseprästen Sellergren i Hälleberga, en person som han beundrade och i vars församling han under 1980-talet kom att bli kyrkoherde. Först väntade dock en intensiv tid i Växjö på 1970-talet med tjänst i Högstorps kyrka, ofta fem gudstjänster per söndag och ansvar för alla sjukhem i Växjö. Under denna tid började han bygga upp sjukhuskyrkans organisation i stiftet genom frivilliga medarbetare samt engagerade sig i telefonsjälavården och i kyrkans krisberedskap. Han var en god lyssnare och uppmuntrare.

Som pensionär skrev han en bok om Sellergren, fortsatte verka som präst och samlade in över 100.000 kr till belysning av Madesjö korfönster. Samt sammanfattade sitt liv i 25 pärmar med urklipp och bilder.

Sin glädje hade han på ”Stället” i Skedebäckshult där han kopplade av genom att arbeta. Där odlade han sina älskade bin under 35 år, såg sina tre barnbarn leka och mig och min fru Lollo ta över. Vid 90-årsdagen strålade Olle av glädje och utbrast ”Tack gode Gud för mitt rika liv!”

Göran Madeland

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer