”Olle Söderberg hörde till dem man alltid kunde räkna med”

Olle (Björn-Olof) Söderberg, Mönsterås, har avlidit i en ålder av 87 år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 28 mars 2023

Stranda hembygdsförening har förlorat ännu en trotjänare. Olle Söderberg hörde till dem man alltid kunde räkna med. Som alltid hade tid för arbetsmöte, som alltid kom med gott humör och rustad med egna redskap.

Så ofattbart att Olle inte längre finns. Bara dagen innan hans frånfälle hade vi i föreningen ett långt och givande telefonsamtal med Olle. Det var ett frågetecken i arkivet, som behövde rättas ut av en man med god kännedom i ett specifikt ämne. Allt klarades ut, och samtalet avslutades med att man skulle mötas på föreningens årsmöte dagen därpå. Så lite man vet. Vi får tänka på vad Olle betytt för Stranda hembygdsförening.

För en del år sedan restaurerades en gammal notbod ute vid fiskemuseet på Nynäs. Då var Olle en i gruppen, som med liv och lust fick lära sig det gamla hantverket att timra ett hus.

Olle hörde till arbetslaget som ansvarade för Östra Längan, museum för äldre industri och hantverk. På senare år har den sex man stora styrkan reducerats betydligt, och Olle kommer att fattas i laget. Svårt att ersätta en mångårig stöttepelare.

Men hela hembygdsgårdens väl och ve låg i Olles intresse. Ett intresse som han fullt ut delade med sin kära maka Birgitta. Trevligt att se hur dessa båda – Olle och Birgitta – kom tillsammans och arbetade gemensamt i parken som ett väl sammansvetsat team. Trots att så väl egna täppan och kolonilotten krävde arbete, gav de helhjärtat sin tid och kraft för hembygdsgårdens prydnad och trevnad. De följdes alltid åt. Det är väl så det ska vara, när det är som bäst

Olle och Birgitta har också under många år varit betrodda och kunnig guider, när gården under somrarna varit öppen för rundvandring.

För Birgitta väntar en ny och okänd ensamhet, men också goda minnen att dela med barn och barnbarn.

I tacksamhet och saknad.

Alla vännerna i Stranda hembygdsförening

genom Monica Salkvist

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.