Annons

Nu är det klart: Hon blir Kalmarbygdens lucia 2023

Efter lottdragning på onsdagskvällen står det klart vem som blir Kalmarbygdens lucia 2023. 16-åriga Ronja Nyblom från Läckeby kröns till lucia i domkyrkan den 10 december.
– Det känns helt overkligt. Jag vet inte om jag riktigt har fattat det ännu. Vilken överraskning, säger hon direkt efter lottningen.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 8 november 2023 • Uppdaterad 9 november 2023
Ronja Nyblom lottades till Kalmarbygdens lucia 2023. Bakom henne står från vänster Molly Carsheim, Clara Christiansson, Tilla Eriksson, Vilja Nilsson, Alice Larsen och Elin Karlsson.
Ronja Nyblom lottades till Kalmarbygdens lucia 2023. Bakom henne står från vänster Molly Carsheim, Clara Christiansson, Tilla Eriksson, Vilja Nilsson, Alice Larsen och Elin Karlsson.Foto: Anna Mi Matzén

Vägen fram till årets luciatåg har varit allt annat än spikrak. Efter flera upprop och vädjanden om fler kandidater lyckades luciakommittén till slut samla sju gymnasister. På onsdagskvällen möttes de för fotografering och lottdragning på Barometern-OT i Kalmar.

– Det ska bli spännande, både lottningen och hela luciagrejen. Det blir kul att lära känna de andra, säger Elin Karlsson.

Annons

Tjejerna fotograferas, filmas och fikar. Inför lottdragningen får de en redogörelse för hur den gamla slitna tombolan fungerar. Sju lappar ligger i behållaren. På en av dem står det Jag är Kalmarbygdens lucia 2023. När kandidaterna står på rad framför tombolan har en viss nervositet infunnit sig, konstaterar Elin Karlsson.

– Förut kändes det lugnt men nu när man står här, jo, det är lite nervöst, säger hon.

Så går de fram en och en, öppnar luckan och tar en lapp. Men ingen får se vad som står på pappret och de får inte tjuvkika själva. När alla har tagit sin lott får de vända på pappret. Alla har pokeransikten och det går inte att se på minspelen vem som dragit lucialotten.

Ronja Nyblom drog lucialotten. Hennes tärnor blir Molly Carsheim, Clara Crhistiansson, Tilla Eriksson, Vilja Nilsson, Alice Larsen och Elin Karlsson.
Ronja Nyblom drog lucialotten. Hennes tärnor blir Molly Carsheim, Clara Crhistiansson, Tilla Eriksson, Vilja Nilsson, Alice Larsen och Elin Karlsson.Foto: Anna Mi Matzén

– Det blev nog jag. Jag har läst texten två gånger så det måste vara jag, utbrister Ronja Nyblom och blir genast gratulerad av de nyblivna tärnorna.

Hon är lite förvirrad men ler stort.

– Det känns helt overkligt. Jag vet inte om jag riktigt har fattat det ännu. Vilken överraskning.

– Vi är verkligen glada för din skull, säger Molly Carsheim.

Se bildspel med luciakandidaterna:

bild 1/11
Ronja Nyblom får tag på sin pappa och bonusmamma och meddelar nyheten.
Vilja Nilsson får instruktioner av Annett Rosengren inför porträttfotografering till annonskampanjen.
Kandidaterna kikar på förra årets luciaannons och känner igen flera av deltagarna.
Tjejerna minglar mellan fotosessionerna.
Barometerns gamla tombola kommer till användning.
Annonskreatör Andreas Sjöström demonstrerar tombolan för de sju luciakandidaterna varav flera gladeligen medger att de aldrig sett något liknande.
Elin Karlsson är först ut att dra sin lott.
Den näst sista lotten tar Molly Carsheim.
När det är Ronja Nybloms tur att ta sin lott finns det endast en kvar...
...och den visar sig vara lucialotten! Kalmarbygdens lucia heter Ronja Nyblom och hennes tärnor blir Molly Carsheim, Clara Christiansson, Tilla Eriksson, Vilja Nilsson, Alice Larsen och Elin Karlsson.
Ronja Nyblom lottades till Kalmarbygdens lucia 2023.
Ronja Nyblom får tag på sin pappa och bonusmamma och meddelar nyheten.
Vilja Nilsson får instruktioner av Annett Rosengren inför porträttfotografering till annonskampanjen.

Redan före dragningen konstaterade Vilja Nilsson att det egentligen inte spelar så stor roll vem som blir lucia, det roliga är att de ska göra något tillsammans. Flera andra instämmer.

Alice Larsen blir en av de sex tärnorna och det visar sig vara en familjetradition.

– Min mamma var också med i Kalmarbygdens lucia, det var någon gång i slutet av 1990-talet.

Annons

En annan tärna, Tilla Eriksson, hade egentligen inte tänkt vara med alls men när hennes föräldrar anmälde henne tänkte hon om.

– Jag har sjungit i kör men hästen har tagit över. Nu får mina föräldrar sköta hästen under den mest hektiska luciaperioden.

Lucia själv, Ronja Nyblom, fick tipset av sin bonusmamma att titta på tidningsannonsen.

– Det är en så himla fin tradition och jag ser fram emot att lära känna hela gruppen, säger hon och går för att facetima sina föräldrar.

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons