GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”När Centerpartiet i Kalmar kommun nu sörjer Birgit finns många ljusa minnen kvar”

En månad före sin 90-årsdag avled Birgit Kolmevik, Påryd. Med Birgits bortgång försvann en uppskattad, handlingskraftig och engagerad kvinna. En värdig representant för sin hembygd och för de folkrörelser som hon var engagerad i.
Publicerad 19 november 2022

Birgit växte upp i byn Kammarbo i Vissefjärda församling. Under några år, under hennes tonårstid arrenderade föräldrarna en gård i S:t Sigfrid. Det var där hon träffade sin blivande man Ingvar. De gifte sig 1953. Ingvar var polis och då polisen på den tiden var en kommunal angelägenhet fick han tjänst i Mortorps kommun med stationering i Påryd. Det unga paret flyttade dit och blev kvar där livet ut. Birgit och Ingvar fick tillsammans tre döttrar.

I unga år utbildade sig Birgit till barnskötare i Karlskrona. När det efter döttrarnas yngsta år åter var dags att komma ut i yrkeslivet blev det i en kombinationstjänst som textillärare och kontorist på Pårydsskolan. Just det här med textillärartjänsten var något Birgit var som klippt och skuren för. Textil och sömnad var ett stort intresse livet igenom. Birgit arbetade senare inom administrationen på Sandgrens toffelfabrik och slutligen fram till pension på Nordchoklad/Candelia.

Birgits föreningsengagemang började i tidiga år inom SLU (Svenska landsbygdens ungdomsförbund), det som idag heter Centerns Ungdomsförbund. I vuxen ålder blev det engagemang inom såväl Centerpartiet som Centerkvinnorna, detta både på lokal- som distriktsnivå. Birgit blev en representant för Centerpartiet redan i Mortorps kommun och när Kalmar kommun bildades på 1970-talet fortsatte detta i skolstyrelsen och senare i kulturnämnden.

Birgits starkaste engagemang var dock inom Studieförbundet Vuxenskolan. Förutom att hon drog igång mängder av studiecirklar var hon under många år ordförande för förbundets Kalmaravdelning. Som pensionär blev det ordförandeskap i Ljungby-Mortorps SPF, en pensionärsorganisation som är knuten till SV.

Även om hälsan sviktade under de senaste åren följde Birgit med i vad som hände. Vi som förtroendevalda kunde via mejl eller samtal både få goda råd och uppmuntrande ord.

Vi känner stor tacksamhet för det som Birgit gjort och de värderingar hon stod för. När Centerpartiet i Kalmar kommun nu sörjer Birgit finns många ljusa minnen kvar. Våra tankar går nu till hennes nära och kära.

För Centerpartiet i Kalmar kommun

Anders Andersson, Ingemar Einarsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.