GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minnesord över Vanja Ejeson

Vår mamma Vanja Ejeson, Lindsdal, har lämnat oss. Hon blev 75 år.
Vanja Ejeson blev 75 år.
Vanja Ejeson blev 75 år.
Foto: Privat

Vår mamma Vanja föddes i Mariestad 1946 som tredje barnet till Elisabet och Martin Svenmar. Hon växte upp i Rävemåla med syskonen Stig, Eva och Sonja i provinsialläkarvillan där Martin arbetade som läkare. Elisabet var lärarinna, men assisterade sin make på mottagningen. Föräldrarna kom från Stockholm och under hela sina liv behöll de Martins uppväxtlägenhet, i originalskick, på Söder.

Vanja gick gymnasiet i Växjö och där träffade hon Ralph 1964. De gifte sig 1968 under studietiden i Lund och Vanja tog efternamnet Ejeson. 1975 flyttade de till Lindsdal och fick tre barn: Melina, Jakob och Helena. Efter några år som tandläkare i Kalmar började Vanja arbeta på den då nybyggda Folktandvården i Lindsdal och fortsatte med det fram till sin pension 2011. Periodvis arbetade hon även vid specialisttandvården i Kalmar. Hon trivdes på arbetet och många av hennes patienter gick hos henne år efter år, hon lärde känna dem väl och fick mycket uppskattning. Hon arbetade gärna med tandvårdsrädda patienter, hon var själv rädd för tandläkarbesök som liten.

Hela familjen spelade tennis och dottern Helena spelade även tennis på professionell nivå. Vanja var engagerad i damsektionen i tennisklubben KTK och även som ledare i scoutrörelsen i Lindsdal. Skogspromenader på motionsslingan nära huset i Lindsdal var en del av livsstilen liksom träning på Friskis och Svettis.

Familjen reste mycket, gärna på skidresor och körde ut i Europa och campade. Familjen hade sommarställe på Öland och när barnen flyttat hemifrån och familjen blev större så köptes ett större fritidshus på norra Öland. Här renoverades flitigt och Vanja var den som målade.

Relationen till släkten var varm och släktträffarna var stora med många övernattningar. Vid två tillfällen tog familjen emot utbytesstudenter, från USA och Litauen, vilket var mycket berikande.

Vanja älskade musik, hon spelade piano, skrev många hyllningssånger till jubilarer och bröllopspar och sjöng i Förlösa kyrkokör. Hon var med och startade en musiklyssningscirkel och de hade regelbundna träffar i decennier. Hon älskade även pyttesaker och dockskåp.

Utmärkande drag hos vår mamma Vanja var en varm och sällskaplig personlighet, stor kreativitet, humor, barnkärlek, bedrövligt lokalsinne och smittsamt skratt. Hon var mycket nyfiken med ett stort intresse och kärlek till andra människor. Hon hade en härlig energi, var snabb och effektiv, och när hon behövde en paus tog hon en tupplur, somnade snabbt och vaknade utvilad efter en stund. En tid efter sin pension började Alzheimers sjukdom prägla hennes liv och Prästgårdsvillans dagverksamhet blev ett uppskattat inslag. Vanja bodde på Dragkrokens boende under sina sista fyra år och vi vill tacka för den goda omvårdnaden.

Vår mamma Vanja är varmt älskad och saknad av bland annat sin make, oss barn och sina sju barnbarn. Vi kommer för alltid minnas och vara tacksamma för den glädje och kärlek som hon spred omkring sig.

Melina Tufvesson, Lund

Jakob Ejeson, Malmö

Helena Ejeson-Gould, Bromma

Läs mer