1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Minnesord över Mats Slättman

Mats Slättman, Nybro, har avlidit i en ålder av 63 år.
Eldsjälen Mats Slättman i Nybro har gått ur tiden. Han blev 63 år.

En eldsjäl och en mycket god vän har lämnat oss och det gör så ont att tänka på att aldrig mera få höra Mats glada röst igen. Att inte få det där telefonsamtalet som kunde handla om vad som helst och ofta lockade till skratt men också kunde innehålla diskussioner om djupa, viktiga frågor.

Trots att det är flera år sedan Mats fick sin diagnos, och att det ibland kändes hopplöst, så kämpade Mats på och gav aldrig upp. Förundrade såg vi på och hörde hans lätthet att skoja om det mesta kring sin sjukdom. Detta gjorde att vi alla trodde att om det är någon som ska klara ut detta, så är det Mats.

Mats borde ha fått stanna kvar hos oss, för han innehade den goda själ och tanke som världen så väl behöver. Mats värnade om alla de barn som hade det lite extra jobbigt. Han tog sig an dem på ett sätt som fick dem att hoppas och tro på både sig själva och de vuxna runt dem.

Mats var en av eldsjälarna bakom det som fick namnet Fagerslättens Barnteater. Tillsammans fick vi många barn att växa genom att ställa dem på scenen och utmana dem att tro på sig själva. Att se dem lyckas med något när de misslyckats med så mycket annat. Han gav dem av sin tid och det fanns inte hos Mats att ge upp. “Kan man rädda ett barn, är det värt allt i världen.” Mats energi tycktes aldrig ta slut, och hade ordet “energi” ett namn så skulle det vara Mats.

Senare bildade vi Artisten och detta kom att bli Mats stora projekt. Otaliga är de barn och ungdomar som fått uppleva glädjen på scenen och märka att vi tog det på allvar det de åstadkom. Mats byggde bland annat scenerier, fixade med ljud och ljus, tog kontakt med personer som gjorde det möjligt för oss, att visa att Nybros barn och ungdomar var några att räkna med. Glädjen i barnens ögon när publiken kom och stod upp och applåderade fick Mats hjärta att svämma över. Han trodde på detta. Att låta dem vara med i hela processen i våra projekt. Även om de inte stod på scenen, så hade de en viktig plats vid sidan om. Men det var många saker som Mats tyckte var viktigt. Alla minns vi muffinsen som Mats ständigt såg till fanns vid repetitioner och föreställningar. Ibland var vi så trötta på dessa bakverk, men nu efteråt var det tur att Mats var så envis. De räddade nog många av oss, när tröttheten satte in.

En stor människa med ett otroligt gott hjärta har lämnat oss. Det känns inte rättvist. Våra tankar går till Mats familj.

Mats Runberg, Mats Krantz och Lena Häggbring

Läs mer

Nybro

Nybro: Åtal om misshandel efter fyllebråk på torget

De två inblandade männen ska ha varit ovänner i flera år.

Inför KFF–AIK

Magnussons fot håller inte – missar mötet med AIK

”Siktar på att spela på torsdag istället.”

Begravningar

Sven-Uno Högberg

I Södra Kapellet, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Sven-Uno Högberg.

Guldklimpar

Maja och Dulf Nordensvärd

Minnesord

”Åke var en plikttrogen och vänfast person, med en stolthet över sina småländska rötter”

Poliskommissarie Åke Karlsson, Högsby, har avlidit i en ålder av 87 år. Han föddes i småländska Högsby och gick sin skolgång där. Sedan kom han att flytta till Stockholm, där han levde större delen av sitt liv. Han efterlämnar hustrun Berit, född Andersson, samt barnen Kristina och Anders med familjer.

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt