1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Minnesord över Lars Olsson

Lars Olsson, Kalmar, har avlidit i en ålder av 74 år.

Lars Olsson kom till Högskolan i Växjö 1999 som professor i historia och slutade sin anställning vid Linnéuniversitetet vid pensionen 2012. Hans professur var en del i det professorsprogram som högskolan lanserade för att bygga upp en stark forskning inför ansökan om att bli universitet. Vi är många som under åren mötte honom som engagerad och stridbar forskningsledare, handledare och ämnesföreträdare.

Lars Olsson disputerade i Lund 1980 på en avhandling om barnarbete. Under de följande åren byggde han upp en arbetarhistorisk forskningsmiljö vid Lunds universitet. Inte minst viktigt var etablerandet av ett seminarium där forskare och intresserade från universitetet och det omgivande samhället möttes. Här betonade han studiet av människors vardagliga arbete och hur detta förändrades under industrikapitalismen. Han skrev om kvinnliga lantarbetares vardag, om galiciska betplockare på skånska åkrar och om arbetsmigration som en avgörande orsak till de konflikter som resulterade i första världskriget.

Efter att han kom till Växjö knöt han alltmer samman sitt fokus på arbete med migration och etniska relationer och blev ledande inom universitetets tvärvetenskapliga profilering av dessa frågor. Hans sista bok kom 2018 och behandlade den kvinnliga arbetskraften vid textilföretaget Munsingwear i Minneapolis under första världskriget och undersökte samspelet mellan klass, kön, etnicitet, civilstånd och ras i arbetsplatsrelationerna. Alltid nyfiken på nya ämnen som avslöjar maktrelationer och arbete höll han fram till sin död på med ett arbete om slakterier i Kalmartrakten och ett om svensk involvering i brittisk kolonialism i Kapprovinsen i södra Afrika. Lars Olsson satte en stark prägel på historieämnet vid Växjö universitet och vi som arbetade med honom minns en noggrann empiriker och lysande stilist.

Gunlög Fur, Hans Hägerdal och Malin Lennartsson

Läs mer

Kalmar FF

Kaptenen saknades på träning – ett frågetecken inför matchen

Här får du koll på allt inför torsdagens match mellan Kalmar FF och Hammarby.

Kalmar FF

Allsvensk debut – nu är Arvidsson sugen på mer

"Det känns som att jag har goda chanser.”

Sport

Siffrorna som talar för och emot KFF mot Hammarby

KFF har ett starkt hemmafacit mot Hammarby men har inte vunnit på GFA på 432 dagar.

Begravningar

Aina Andersson

I Heliga Korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Aina Andersson.

Begravningar

Anne Nilsson

I Heliga korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Anne Nilsson.

Minnesord

”Vi alla saknar och sörjer den levnadsglada, alltid omtänksamma och trevliga Gunilla”

Gunilla Ranebo, Kalmar, har gått bort i sitt 76:e år. Hon sörjes av maken Stellan, sönerna Mats och Per samt många vänner i Kalmar, Sverige och Norden.