1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Minnesord över Lars-Olof Larsson

Professor Lars-Olof Larsson, Växjö, gick ur tiden den 27 mars, 85 år gammal. Han lämnar till eftervärlden en avgörande gärning som lever vidare, för familj och vänner, men också för en vidare krets av nordiska historiker.

Avhandlingen från 1964, ”Det medeltida Värend” lade en grund som växte vidare dels i nordiska samarbeten om medeltidens bebyggelsehistoria, dels i den livskraftiga och nyskapande lokalhistoriska forskningen i Småland. För bägge dessa traditioner bidrog Lars-Olof med en unik röst i forskningsfronten när socialhistoria, mentalitetshistoria och kulturhistoria tog form. Med empirisk stringens och vetenskaplig metod tog de flesta arbetena en för tiden ovanligt läsvärd form för en bred historieintresserad allmänhet.

Han var tidigt med då Högskolan i Växjö tog form och gjorde historieämnet till en stor och vital miljö som bidrog till att den vetenskapliga kvaliteten höll för omvandling till universitet 1999. Forskningsprojekt kring Växjös och Smålands historia tog form och involverade många intresserade studenter och doktorander under 1990-talet.

Som en integrerad del i arbetet startade han landets största Historiska förening med som mest över 400 aktiva medlemmar. Smålands historia gjordes på saklig grund rikare och mer levande för en bred historieintresserad allmänhet.

Lars-Olof var också en av initiativtagarna till Smålands Akademi som grundades 1993. Med snille och envishet skulle akademin sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt främja en småländsk identitet.

Lars-Olof var principfast, men visade också omsorg och omtanke. Välplanerade exkursioner lärde generationer att ta till sig kulturlandskapets budskap. Eftersitsar efter seminarier och föreläsningar knöt banden mellan historieintresserade. Hustru Lena deltog ofta och ordnade en supé till efter eftersitsen och bidrog också med illustrationer till många av böckerna.

Med tacksamhet för att vi fått vara en del av denna krets runt Lars-Olof deltar vi i saknaden av hans röst. Den kunskap han gjort tillgänglig inspirerar till fortsatt arbete och insikter om historiens möjligheter att berika både den enskilde och samhällslivet.

Peter Aronsson, Linnéuniversitetet

Lennart Johansson, Kulturparken Småland

Eva Österberg, Lunds universitet

Läs mer

Sport

Rydström: "Önskar att jag inte stannat länge i en och samma klubb”

”Jag är privilegierad över att jag fick en så trygg uppväxt i Listerby”

Kalmar

Dömd för barnporrbrott – kvar i politiken: ”Ska titta på det”

Tingsrätten anser att han aktivt har sökt efter materialet.

Öland

Efter dödsolyckan – vill se övergångsställe vid Brovägen

"Vågar inte korsa vägen gåendes eller med cykel.”

Minnesord

”Åke var en plikttrogen och vänfast person, med en stolthet över sina småländska rötter”

Poliskommissarie Åke Karlsson, Högsby, har avlidit i en ålder av 87 år. Han föddes i småländska Högsby och gick sin skolgång där. Sedan kom han att flytta till Stockholm, där han levde större delen av sitt liv. Han efterlämnar hustrun Berit, född Andersson, samt barnen Kristina och Anders med familjer.

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt

Guldklimpar

Ida Lundgren och Marcus Mårtensson