1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Minnesord över Lars Edgren

Civilekonom Lars Edgren, Lund, har avlidit i en ålder av 86 år. Närmaste är hustrun Margitta och sönerna Johan, Joakim, Jacob, Jens och Jonas med familjer.
Lars Edgren blev 86 år.

Det sägs ibland inom näringslivet att ska man göra karriär med att profilera företag och produkter och bygga varumärken så måste man först ha erfarenhet av att stapla Coca-Cola-backar i livsmedelsbutiker. Lars Edgren besannade det talesättet.

Efter civilekonomutbildning skaffade sig Lars, eller Lasse som han alltid kallades, jobb på Wasabröd i Filipstad. Därefter gick flyttlasset till Eslöv, där Felix erbjöd en tjänst som produktchef. Redan efter något år lockade den klassiska annonsbyrån Gumaelius i Malmö med en projektledaranställning. Där blev Lasse snabbt en av byråns stora intäktsgivare.

Lasse var en skicklig analytiker, noggrann och metodisk. Han var eftertänksam, man kunde få uppfattningen att han var sävlig men han var noga med det formella. Samtidigt kunde han komplettera med lätt vildsinta kreativa utspel. Ett exempel var att en av byråns kunder – Ekens sängar i Tollarp – vid möbelmässan varje år lanserade en exklusiv nyhet som byggdes i endast ett exemplar, ena året kunde det vara en dubbelsäng i form av en vagga, året därpå ett kinesiskt väggskåp som utfällt blev en sovmiljö för någon av dynastiernas kejsare. Medierna svalde tacksamt kroken och gav Ekens monter berättigad publicitet.

Tillsammans med bland andra Åke Arenhill mötte Lasse kundernas efterfrågan på kreativa lösningar på komplicerade marknadsföringsproblem. Åke och Lasse var två av de åtta som 1979 bröt sig ur Gumaelius och bildade Producenterna AB.

Lasse hade förmågan att komplettera yrkeskunnandet med en avundsvärd social förmåga. Kunder som Ekens, Pågens, Malmö Strump och Myresjöfönster hade ägare och chefer som blev personliga vänner, även familjens.

Lasse var tidigt ute i jämställdhetstänkandet, med rollfördelning inom äktenskapet. Hustrun Margitta hade chefspost på Studentlitteratur i Lund och satt även två mandatperioder i riksdagen för Folkpartiet. Vardagspusslet och omsorgen om de fem, inte alltid så disciplinerade, sönerna fördelades, mycket med hjälp av Lasses svärmor Agnes, som fick livslust av uppdraget fram tills hon gick ur tiden vid 103 års ålder.

Trots alla år i Skåne var Lasse bunden vid sin barndoms- och ungdomsstad Kalmar. Familjen har sitt fritidsparadis vid Kalmarsund. Att Lasse höll på Kalmar FF kunde innebära påfrestningar – kolleger med sympatier för Malmö FF eller AIK sände giftpilar genom kontorsrummen när KFF förlorat. Lasses rödvita kynne kunde hantera även detta, det vittnar om att han ägde en avgörande mental mognad.

Gösta John Bredberg

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

Sport

Storförlust för RBK/IFKO

Åkte på en rejäl käftsmäll.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Oskarshamn

Prideparaden ställs in: ”Vi är såklart enormt besvikna”

På grund av coronasituationen ställs årets prideparad in.

Mörbylånga kommun

Efter dödsolyckan - önskemål om sänkta hastigheter

Både privatpersoner och Mörbylånga kommun vill se sänkta hastigheter och farthinder i kommunen.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”