Annons

Minnesord över Ingmar och Ulla Johnson

Advokat Ingmar Johnson och hans hustru Ulla Johnsson, Nybro, har gått bort. Ingmar Johnson blev 76 år, Ulla Johnson blev 70 år.
Publicerad 15 oktober 2018

Advokat Ingmar Johnson gick bort den 3 oktober och hans hustru Ulla den 26 september. Jag mötte dem första gången på hösten l984 då jag och min blivande fru var på anställningsintervju för tjänsten som biträdande jurist på Nybro Advokatbyrå. Intervjun präglades av Ingmars personlighet och även av hans smarthet. Han hade just blivit av med en biträdande jurist vars fru inte trivdes i en så liten stad som Nybro, varför de flesta frågorna ställdes till min fru.

Det ledde fram till att jag blev anställd från den 1 januari 1985 och sedan dess har jag varit anställd och senare även kompanjon med Ingmar fram till att han beslutade sig för att trappa ner och börja avsluta sin gärning som advokat.

Annons

Ingmar började sin bana inom juridiken genom studier i Lund inom såväl ekonomi som juridik. Efter avlagd juris kandidatexamen satt han ting i Kalmar och var under en kortare period bankjurist i Malmö. Han trivdes med arbetet, men inte med att han var bunden av arbetstider och att han inte själv kunde bestämma över sitt arbete.

När advokaten Magnus Ekberg skulle sälja sin advokatverksamhet i Nybro blev det ett bra tillfälle för Ingmar att få det självbestämmande han önskade och också att få återkomma till sina hemtrakter. Visserligen kom inte Ingmar från Nybro utan hade sina rötter i Bergkvara, men det var nära nog.

Ingmar träffade Ulla som då arbetade på domstolen och efter de gifte sig har hon arbetat på advokatbyrån. De bildade ett mycket bra par, inte bara privat utan också på arbetet. Ulla var ekonomiansvarig och höll ordning och reda på byrån. Att hålla ordning och reda var inte Ingmars starkaste sida i vissa delar. Ordning och reda var det dock alltid i hans ärenden. Jag vill påstå att han var en mycket god jurist. Han funderade alltid mycket på sina ärenden och många var gångerna då vi gemensamt diskuterade olika ärenden med varandra. Han var därtill en smart advokat som visste hur förlikningar kunde uppnås på bästa sätt för sina klienters räkning.

Därutöver hade han det goda omdömet att anställa och omge sig med goda medarbetare. De som jag upplevt under min tid i Nybro Advokatbyrå som jag särskilt vill nämna är hans sekreterare Maj-Britt Håkansson, Mimmi Johansson och Carina Johansson som alla haft förmågan att lojalt ställa upp på Ingmar och se till att det var ordning och reda på allt kring honom.

Jag kan inte föreställa mig en bättre arbetsgivare och kollega än Ingmar. Hans dörr var alltid öppen om man ville diskutera något. Ingmar ville inte vara styrd av någon och det var därför han lämnade arbetet som bankjurist. Han lämnade i konsekvens därmed mig mycket stor frihet vilket jag uppskattat mycket.

Ingmar var även mycket mån om att advokatkåren i Kalmar skulle ha ett gott samarbete och att man skulle ha en god ton mellan kollegerna. Vi uppträder städse som ombud för parter som tvistar med varandra och lojaliteten måste alltid ligga till 100 procent hos klienten. Det innebär dock inte att man kan ha en god kollegialitet mellan kollegorna, att man kan skilja på sak och person. Jag anser att Ingmar var en av dem som var väldigt viktig för att upprätthålla denna viktiga kollegialitet. Det var viktigt för honom.

Ingmar var advokat under väldigt många år och ända in till sin bortgång. I Nybro var han känd som ”advokaten”. När någon frågade om advokaten så var det Ingmar man menade.

Det är med stor saknad som jag nu måste konstatera att advokaten i Nybro och hans hustru gått bort. Livet går vidare men det kommer kännas mycket konstigt att inte ha Ingmar att rådfråga och samtala med.

Mina tankar går i första hand till hans tre barn och deras familjer samt till hans bror.

Michael R:son Boberg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons