Annons

Minnesord över Dagny Franzén

Dagny Franzén, Ålem, har avlidit i en ålder av 90 år och efter sig lämnar hon många ljusa minnen.
Publicerad 8 maj 2019
Dagny Franzén blev 90 år.
Dagny Franzén blev 90 år.

Dagny föddes 1928 i Jonsbo, ett kronotorp strax utanför Kråksmåla, och var yngst av sex syskon. Livet på torpet var fattigt och Dagny fick hjälpa till hemma och att ta hand om de två korna och grisen. Dagny promenerade till skolan i Kråksmåla varje dag, en sträcka på fem kilometer. Det var ansträngande, särskilt på vintrarna som på den tiden var hårda.

När Dagny var tio år blev modern sjuk och gick bort. Då hade alla syskon utom Dagny och systern Judith flyttat hemifrån. Livet förändrades och nu var det inte alltid självklart med mat på bordet. Fadern fortsatte att arbeta i skogen och på torpet men när Dagny var 16 år dog även han. Systrarna kunde inte bo kvar i Jonsbo och 1944 tog de sig från Kråksmåla till Stockholm för att arbeta som hembiträden. Innan Dagny for gjorde hon dock klart att ingen annan skulle kunna leka i lekstugan och eldade upp den.

Annons

Trots sin barndoms upptåg var Dagny en varm, snäll och omtyckt person. Familj, vänner och även sedermera personalen i hemtjänsten och på Torshaga tog sig gärna tid för en pratstund. Förutom intressanta upplevelser att berätta om, hade Dagny även fina prestationer att se tillbaka på. Hon var en av de med bäst betyg från skolan vilket gav henne möjlighet att tjänstgöra som biträde till läraren i söndagsskolan. Arbetet som hembiträde i Stockholm var också väl utfört. Det var hennes fina rekommendationer som gjorde att hon och systern Judith fick arbete hos kungafamiljen på Solliden sommaren 1950. Det hände att den då fyraåriga kung Carl Gustaf kom inspringande i köket och ville bli upplyft.

Det kom fler ursäkter för Dagny att inte återvända till Stockholm. Hon fick erbjudande att under vintern hjälpa den lokala skräddaren i Ingemåla. En dag kom Ivar Franzén till skrädderiet med ett par byxor som skulle lagas. Bonus blev giftermål 1953, dottern Marita kom två år senare. Familjen bosatte sig först i Ålems Brotorp, sedan i hus på Skansvägen och sedermera i lägenheten på Torshagavägen.

Dagny ägnade nästan all sin tid till familjen, trädgården och så småningom oss barnbarn. Vid tillfällen tjänstgjorde hon som vikarie för städaren på skolan. Hon älskade att cykla och åkte ofta med Ivar på auktion. Vi minns den prunkande trädgården på Skansvägen; luktärterna, rabarberlandet, bersån och fantastiska gladiolus. Förutom hemlagat äppelmos, lingonsylt, bröd kunde Dagny trilla de godaste köttbullar. Dagny såg till att minnet av Jonsbo levde kvar. Om vårarna, innan gräset växt för högt, packade vi fikakorgen. Inte mycket finns kvar av Jonsbo men Dagny delade sina ljusa minnen och pekade ut platsen för huset, ladugården och lekstugan. Tillsammans beskådade vi lönnen som mor Anna en gång planterat.

Annie Niubó

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons