Minnesord över Britt Karlsson

Familj Artikeln publicerades

Vår syster, Britt Karlsson, Nybro, har lämnat oss i en ålder av 84 år.

Britt Karlsson blev 84 år.
Britt Karlsson blev 84 år.

Hastigt har vår syskonskara fått sorg igen. Broder Jan-Erik dog 2011. Vår syster Alma Britt var nummer två i Axel och Alma Dahlgrens barnaskara. Vi växte upp i Svalehult, Madesjö, två systrar och sex bröder. Alla gick vi i Agebo skola där vi var elever i nitton år.

Det var gården i Svalehult som var centrum och den kära plats där vi alla var tillsammans. Även morföräldrarna fick sitt ”ålderdomshem” där.

Efter folkskola och konfirmation kom Britt som hembiträde hos en familj i Nybro, för att senare bli telefonist på telefonstationen i Svalehult. Britts håg stod till sjukvården. I början på 1950-talet fick hon anställning som biträde på op-avdelningen på Kalmar lasarett. Vid denna tid träffade hon Birger Karlsson från Lillaverke, Oskars socken. De blev ett par och gifte sig i november 1954. Nu blev Britt hemmafru. Sonen Hans-Göran föddes 1955, dottern Jane 1959 och Pontus 1966.

1956 stod det egna hemmet färdigt på Bondegatan. Medan barnen växte upp var det full sysselsättning i hemmet. Britt var en duktig sömmerska och sydde allt till familjen, gick på sykurs och tog även uppdrag från vänner, bekanta och konfektionsaffärer. Hon hann också med att vara dagmamma. När barnen blev större tog Britt arbete inom hemtjänsten och senare utbildade hon sig till undersköterska. Ett arbete som hon trivdes med både på Linneahemmet och många år på Kvarnbacken.

Britt var också fritidspolitiker både inom Kristdemokraterna och Posk. Det kyrkliga livet fanns med sedan barn- och ungdomstiden med Madesjö ungdomskrets, kyrkokören, söndagsskollärare, gudstjänstgrupp, syförening och som kyrkvärd. Hon gick in helhjärtat för det som hon var engagerad i.

Resor, litteratur och släktträffar var viktigt för båda makarna. I fjol såldes villan och Britt och Birger flyttade till lägenheten på Skomakaren 6 där de trivdes bra.

2010–2011 drabbades Britts familj av en stor sorg då sonen Hans-Göran omkom under tragiska omständigheter.

Vi syskon har alltid haft varandra och pratat om våra gemensamma minnen i glädje och sorg. Sista gången vi var tillsammans hade vi träff hos mig i Älghult veckan innan Britt drabbades av en massiv hjärnblödning och aldrig vaknade upp. Söndagen den 8 september skulle hon ha fyllt 85 år.

Hon lämnar ett stort tomrum i syskonskaran, släkten och vänkretsen.

Syskonen Dahlgren

genom storasyster Elin Fredriksson