unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Minnesord över Börje Thuresson

Börje Thuresson, Yxneberga, avled i stillhet den 14 maj. Han blev 90 år. Monas make, Johans och min pappa, Ingelas svärfar, Marcus och Emils farfar finns inte hos oss längre.

Den 17 april 1930 såg Börje dagens ljus på föräldrarnas gård i Yxneberga. Förutom några år på annan ort för studier blev han hemtrakten trogen.

Hans intresse för växtodling, idrott och föreningsliv gick som en röd tråd genom hans liv. Intresset för växtodling förde honom till Alnarp där han utbildade sig till lantmästare. Ett år i USA som utbytesstudent breddade hans kunskaper. En resa som satte sig djupt och som han med glädje och engagemang många gånger berättade för oss.

Som ung hade han flera anställningar. Ett år var han ”rättare” på prästgården i Voxtorp. En anställning som blev helt avgörande för min bror och mig. På granngården, hos Lundqvistarna, fanns nämligen en förtjusande dotter, Mona. Efter året i USA friade Börje och 1962 gifte de sig i Voxtorp kyrka. 1966 flyttade de till ett nybyggt hus i Yxneberga, granne med föräldragården, och bodde där i över 50 år.

Börjes yrkesliv fortsatte till Hushållningssällskapet, lantbruksnämnden och slutligen länsstyrelsen. Under dessa år jobbade han med rådgivning till jordbruket. Främst inom potatisodling och bevattning.

Under de sista yrkesåren la han allt mer tid på bevattning och de förutsättningar som krävs för att kunna bevattna fälten. På Öland minns många honom som drivande för att vattendammar för lagring av vatten kom till. Och på fastlandet höll han i regleringen av flera vattendrag, även det för att möjliggöra bevattning av fälten.

Idrott och föreningsliv kom tidigt in i Börjes liv. Som aktiv idrottare ägnade han sig åt friidrott och fotboll. Loverslunds BK var laget i hans hjärta. Efter att ha spelat i förening följde många år som ledare. Bland annat var han föreningens ordförande under 15 år. De kanske tydligaste avtrycken som idrottsledare, och som vi alla i Södermöre fortfarande kan glädja oss åt, är de omtalade fotbollsplanerna i Loverslund, motionsslingan i norra Hagby och sporthallen i Hagby. Med sitt driv, sin initiativförmåga och sina kunskaper bidrog han i hög grad till att dessa anläggningar kom till.

Det var inte bara inom föreningslivet som Börje bidrog till ett aktivt idrottande. Hemma i vår rymliga trädgård i Yxneberga gjordes en fotbollsplan i ordning. För att kunna träna friidrott fixade han banor och redskap så att jag, min bror och våra kompisar kunde träna friidrott. Ibland ordnades små tävlingar med inbjudna kompisar.

Förutom hustrun Mona, barn och barnbarn efterlämnar sig Börje fyra syskon, en stor släkt och ett stort antal vänner. Saknaden är stor och vi minns honom alla som en lugn, kompetent och pålitlig person som vi alltid kunde lita på.

Per Thuresson