Minnesord över Bo Sage

Familj Artikeln publicerades

Bo Sage, Figeholm, har avlidit i en ålder av 87 år.

Med fotografen Bo Sages död avslutas ett rikt kapitel i Figeholms och Misterhults historia. Fadern Herman Sage, startade sin yrkesmässiga verksamhet som fotograf i Figeholm 1914. Efter faderns död 1954 övertog Bo det lilla familjeföretaget. Det omfattade förutom en fotoateljé, ett fotolabb med många sinnrika egentillverkade apparater och utrustning samt en butik specialiserad på fotoartiklar och pappersvaror. Men vad kunderna inte såg var den enorma mängden arkiverade negativ i form av glasplåtar, förvarade i de pappaskar som de en gång levererats i, och alla de sparade negativen i senare tiders mjuka film.

Tack vare att de välbevarade anteckningsböckerna, med uppgifter om de fototekniska omständigheterna vid fotoögonblicket, framkallningen och kopieringen, även innehåller en minimal beskrivning av motivet, finns här en oändlig källa att ösa ur för släktforskare och lokalhistoriker.

Bo har synnerligen ansvarsfullt förvaltat och fyllt på detta kulturarv. Majoriteten av glasplåtarna är porträtt av personer, som ytterst få nu levande har någon relation till. Men här ryms också miljöbilder på hus, fastigheter, fordon, fartyg, vägar och gatumiljöer. Fotografi var även det dominerande fritidsintresset hos Bo. Han föredrog då motiv i naturen med starkt stämningsskapande uttryck. Sökandet efter lämpliga miljöer och motiv kombinerade Bo med sin andra hobby, cykling. En för sin tid extrem tävlingscykel var den enda lyxartikel Bo kostade på sig.

Trots sin milda och försynta framtoning var Bo mycket medveten om sin integritet. Tydligast kom den till uttryck när han hävdade fotografens roll och identitet som konstnär med exklusiv rätt till sin bild, det vill säga negativet. Han var även väl insatt i fotografikonstens historia och ursprungliga teknik, vars tradition han förvaltade väl genom sin väldokumenterade noggrannhet och hantverksskicklighet både bakom kameran och i mörkrummet.

Men mångas starkaste minnen av Bo Sage är ändå besöken i den lilla butiken där fotoartiklar, kameror, album och ramar ofta skymdes av den tidigt återbruksivrande innehavarens svällande lager av använda papperspåsar och utslätat omslagspapper. Högtidsstunderna var när man till slut kom till betalningsögonblicket. Priserna angavs alltid ”plus moms”, eftersom momssatserna ändrade sig oftare än Sages priser. Kundens aktuella pris räknades så ut med hjälp av en mycket sinnrikt konstruerad liten skiva, där Bo flyttade om siffrorna med hjälp av en spetsig liten sticka och simsalabim kom den rätta summan fram i en liten ruta. En analog miniräknare, som Bo hanterade så snabbt och skickligt att ingen hann med att sätta sig in i hur den fungerade.

Vi sörjer alla en originell, hjälpsam och på sitt sätt färgstark person, som betytt mycket för bygden.

Museiföreningen Hamnmagasinets vänner, som driver Figeholms Sjöfartsmuseum och Figeholms Bildarkiv

genom Anders Berg, ordförande