GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minnesord över Bengt O H Johansson

Som tidigare meddelats har förre länsantikvarien Bengt O H Johansson, Stockholm, avlidit 86 år gammal. Närmast sörjande är hustru, barn, barnbarn och syster.

Bengt var 1977–1980 Kalmar läns första länsantikvarie. Nu skulle kulturmiljön, som resultat av en kulturpolitisk reform, bli del av länsstyrelsens samlade arbete inom samhällsplanering. Bengt var väl skickad för uppgiften. Han var i första hand arkitekturhistoriker, men såg på den samlade kulturmiljön som en sammanhållen helhet. I Kalmar län och senare i Stockholms län och som avdelningschef på Riksantikvarieämbetet drev han frågor om kopplingen mellan forskning, ämneskunskaper och samhällsplanering. I Kalmar fick arbetet bland annat formen av ett bebyggelsehistoriskt seminarium där han bjöd in antikvarier, arkitekter, planerare och museitjänstemän till breda diskussioner om aktuella frågor. Nu etablerades en samtalston som byggde på respekt för olika kompetenser och roller inom kulturmiljövården. Han var också drivande i att få igång arbetet med såväl ett regionalt, som kommunala kulturmiljöprogram.

Efter åren på Riksantikvarieämbetet arbetade han med utredningsuppgifter i Regeringskansliet och som professor i den bebyggelseantikvariska utbildningen vid Göteborgs universitet. Där fick han möjlighet att vidarebefordra sina breda erfarenheter till nya generationer.

Han lämnar också efter sig flera böcker och artiklar, bland annat i tidskriften Arkitektur. I boken Den stora stadsomvandlingen. Erfarenheter från ett kulturmord (1997), lyfter han fram Kalmar som det goda exemplet; ”staden där centrumsaneringen inte blev av” under efterkrigstidens rivningsvåg i Sveriges gamla stadskärnor. I samlingsvolymen Byggda minnen (2011) bidrar han med en klarsynt studie om bebyggelseutvecklingen i Kalmar läns kuststäder på vägen mot den moderna tiden. Han var också under flera år ordförande i Stiftelsen Kulturarv utan gränser, en organisation han förblev trogen fram till sin bortgång.

Med sin vänliga, lyssnande, kunniga och prestigelösa framtoning väckte han allmän respekt för sin person och för de frågor han arbetade med. Bengt var på alla sätt rätt person på rätt plats i sina olika roller.

Kjell-Håkan Arnell

Före detta länsantikvarie

Läs mer