unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Minnesord över Bengt Grybäck

Måndagen den 16 mars somnade min farfar, Bengt Grybäck, 95 år, in efter ett långt och innehållsrikt liv.
Bengt Grybäck blev 95 år.
Bengt Grybäck blev 95 år.
Foto: Privat

Bengt föddes i en numera riven stuga på släktgården Grytbäcken i Kristdala socken. Han var den tredje i följden av fem syskon, storebröderna Arne och Åke var ett par år när Bengt föddes och senare kom lillasyster Elsie och lillebror John. De två åren i småskolan gick han i lillstugan i Dörtorpet för att sedan gå vidare i Sandens skola.

Han har alltid värnat om marken, skogen och naturen och sköt sin första älg som 18-åring på ”Hennings” i Åhagen. Efter militärtjänstgöring i Kalmar började arbeta Bengt hemma på Grytbäcken som han 1954 tog över. Året efter, i november 1955, gifte han sig med min farmor, Ingegerd. Under åren som följde föddes min pappa Thomas, farbror Birger och faster Berit. Tillsammans med farmor och med hjälp av sin bror Åke drev Bengt Grytbäcken med mjölkkor i Grytbäcken fram till 1984. Därefter med köttdjur fram till början av 2000-talet när han slutligen gick i pension. Med hjälp och stöd bodde Bengt och Ingegerd på Grytbäcken fram till 2010 när mina föräldrar tog över gården. Bengt och Ingegerd flyttade då in till Oskarshamn där de bodde till sommaren 2019, det senaste halvåret bodde de tillsammans på Nyhem i Kristdala.

Bengt hade ett stort intresse och engagemang inom bland annat lantbrukspolitik och var under flera år engagerad i Lantbrukarnas Riksförbund. Under sina barns uppväxt var han även delaktig i skolstyrelsen. Fram till i höstas hade han regelbundna telefonsamtal med sin numera framlidna bror Åke för diskussion om aktuella händelser och de två hade ofta lösningar på världsproblem.

De senaste åren kantades av flera hälsoproblem och sviktande hörsel men hans humor och kärleksfullhet försvagades aldrig. Jag kommer aldrig glömma hans smygande med godiset i skafferiet hemma i Grytbäcken, hans krokiga fingrar i ryggen när han kramades eller när han gungar i utemöblerna under äppleträden i Grytbäcken med en näsduk i fickan och dricker kaffe på fat. Av sina barnbarnsbarn benämnes han som piratfarfar då han efter en klämolycka i skogen som liten hade en missbildad nagel som kunde tolkas som en krok.

Bengt sörjs närmast av min farmor, Ingegerd, sin lillebror John i Märsta, de tre barnen Thomas, Birger och Berit med respektive, sju barnbarn och tre barnbarnsbarn samt ett till på väg.

Elin Grybäck Gillheimer, Borensberg

Läs mer