unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Minnesord över Alf Josefsson

Alf Josefsson, 90 år, föddes i Finsjö i Fliseryds kommun den 11 juli 1930.

Han växte upp med sina morföräldrar, Alma och Anders Josefsson. Efter de sju åren i folkskolan fick Alf sin första anställning vid pappersbruket i Finsjö. Sina första lärospån inom elsektorn inhämtade Alf Josefsson som 16-åring. Då flyttade han till Blomstermåla för att arbeta som elektrikerlärling vid Blomstermåla Elektro Verkstad och Installationsbyrå. Vid 1950- talets början var Alf Josefsson anställd som elmontör vid några elföretag i Kalmar. Efter korrespondens studier erhöll Alf behörighet inom sitt yrkesområde.

År 1958 bildar Alf Josefsson och en kollega företaget Oskarshamns Elektriska AB. Samma år gör också Oskarshamns stad den största investeringen dittills. Ett nytt läroverk ska byggas för en kostnad om åtta miljoner kronor. Elinstallationsarbetet går till det nystartade företaget. Skolbyggnaden tas i bruk den 31 augusti 1959 och får namnet Vallhallaskolan. Andra större arbeten vid 1960-talets början är elinstallationerna i Oskarshamns simhall, flerfamiljshusen i Södertornsområdet, EPA-varuhuset, höghuset vid Stora Torget och äldreboenden i Döderhult och Påskallavik.

Vid den tiden börjar också företagets expansion. Under åren 1963-1967 förvärvar Elajo-koncernen sex företag och antalet anställda ökar från 11till 137 personer. Så småningom köper Alf Josefsson ut sin kollega och byter namn på företagsgruppen till Elajo – efter initialerna i Erik Lennart Alf Josefsson i Oskarshamn.

Eteck Teknikutbildning i Oskarshamn startades av Alf Josefsson år 2002. Syftet med utbildningen på gymnasienivå var att rekrytera personal med rätt teknisk kompetens till företaget. Koncernen Elajo har genom åren växt och har drygt tusen anställda på nästan 40 orter runt om i landet.

År 2008 tilldelades Alf Josefsson Kungliga Patriotiska Sällskapets hedersmedalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv. Vid sidan om de stora insatserna inom näringslivet var Alf engagerad inom förenings- och kulturlivet. Detta tog sig uttryck i ordförandeskap i IK Oskarshamn under en period av 1990-talet och ett djupt engagemang i Oskarshamns AIK.

En bronsstaty över läkaren och författaren Axel Munthe överlämnade Alf Josefsson med familj som gåva till Oskarshamns kommun. Statyn som är placerad invid den fastighet som Munthe föddes i vid Kungsgatan avtäcktes vid en ceremoni den 31 oktober 2012.

Vid de inledande diskussionerna om den blivande Munthe-statyn bjöd Alf till lunch. Det serverades kroppkakor med tillbehör. Detta lade grunden till sammanslutningen Kroppkakans Vänner. Vid Alf Josefssons 80-årsdag instiftades Elajos entreprenörspris. Alf tilldelades entreprenörspriset och blev den tionde pristagaren vid en ceremoni på hans 90-årsdag den 11 juli 2020.

Vi känner stor respekt och tacksamhet över de många insatser av stor betydelse Alf Josefsson gjort för Oskarshamns kommun. Tankarna och vårt varmaste deltagande går närmast till Alf Josefssons döttrar Ann, Renée och Josefine med familjer.

Kommunalråd Andreas Erlandsson samt tidigare kommunalråd Peter Wretlund och Torsten Carlsson

Läs mer