GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minnesord Liselotte Malmsten

Liselotte Malmsten, född Bourcart, har avlidit 99 år gammal i sitt hem i Bergshamra. Närmast anhöriga är barnen Gudrid, Peter och Annika med familjer och sonen Jöns som gick bort 2010.
Publicerad 21 oktober 2021
Liselotte Malmsten, född Bourcart, har avlidit 99 år gammal i sitt hem i Bergshamra.
Liselotte Malmsten, född Bourcart, har avlidit 99 år gammal i sitt hem i Bergshamra.
Foto: Privat

Liselotte utbildade sig till inredningsarkitekt i Schweiz. 1947 tog hon sig till Sverige och fick plats hos Carl Malmsten. Där arbetade hon under många år med att formge möbeltyger, gardiner, mattor samt att färgsätta och konstnärligt måla möbler. Tillsammans med Vidar Malmsten, som hon gifte sig med 1949, gjorde hon även inredningar. Malmstensfamiljen var en sfär av frihet, lite tokiga men samtidigt mycket arbetsamma, vilket passade Liselotte.

Parallellt med formgivningsuppdrag arbetade hon även med sitt eget konstnärskap. Hennes träffsäkerhet vad gäller färg och komposition visar på en känslighet i kombination med stor yrkesskicklighet. Hennes broderi var måleriskt med fria stygn, ofta med naturen som inspiration. Liselotte blandade ofta olika tekniker, ett vävt tyg i rosengång kunde hon ta vidare till ett broderi.

Capellagården på Öland, hantverksskolan som Siv och Carl Malmsten grundade 1960, kom att betyda mycket för henne och som hon själv uttryckte det ”den är en del av mitt lyckliga liv i Sverige”. Här höll hon kurser i fritt broderi under 1960–80-talen.

Vi lärde känna Liselotte sent i livet när hon tillsammans med dottern Annika och barnbarnet Eira besökte Capellagården. Hennes glittrande gråbruna ögon och hårknuten i kombination med hennes nyfikenhet, intresse och charm blev minnesvärt och gjorde ett starkt intryck. Vi fortsatte hålla kontakten och hon ville gärna dela med sig och ta del av livet på Capella.

Sista utställningen som hon deltog i blev Textil Salong på Capellagården 2020, där hon visade en bildväv. Liselotte behöll sitt intresse för textil in i det sista, hon besökte Märta Måås-utställningen på Stockholms slott 2019

Vid vårt första gemensamma besök i Liselottes fantastiska hem fick vi varsitt skott från en orangeblommande blomsterlönn som nu blommar vidare i våra egna fönster.

Vi är tacksamma att våra vägar möttes och att hennes familj blivit våra vänner.

Linda Zetterman och Berit Grybäck

lärare på Capellagården

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.