GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minnesord Anette Mitander

Musikläraren Anette Mitander, Stockholm, har avlidit i en ålder av 64 år. Närmast anhöriga är döttrarna Isa och Ilona med familjer, syster Inger samt övrig släkt och vänner.
Publicerad 24 augusti 2021
Anette Mitander blev 64 år.
Anette Mitander blev 64 år.
Foto: Privat

”Rågsved, åtta trappor, fyra rum, två barn, en frysbox, 80 liters, det är bra…” Anette föddes 1957 och storasyster Inger 1951 mitt i framgångssagan Sverige. Föräldrarna Rune och Elsie Holmström gav döttrarna en trygg uppväxt i Hammarbyhöjden och Björkhagen, mitt i ett blomstrande folkhem. Somrarna tillbringades i stugan på Talludden i Saltsjö-Boo eller i familjens Saab – med tält och gasolkök – på väg ner mot kontinenten. Det var en gång i ett svunnet Sverige. ”En sån sång är väl inget att ha? Men håll med om att en köksfläkt över spisen, det är bra!”

”Låt oss sjunga en sång, så länge den varar…” Anette visade tidigt musikaliska anlag och antogs vid Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms musikgymnasium. Hon gick ut Kungliga Musikhögskolan 1983 och blev en mycket uppskattad musiklärare på Rålambshovskolan på Kungsholmen, Albäcksskolan i Hultsfred och Bäckahagens skola i Bandhagen, samt ansvarig för oräkneliga avslutningar och Luciatåg. ”Så, håll musiken igång, så länge du kan!”

”Jag säger: Banne mej, den karln ska jag ha…” Med skådespelaren Hans V Engström, känd som Uno i SVT:s Rederiet, fick Anette döttrarna Isa 1988 och Ilona 1989. Anette bodde i småländska Järnforsen och var gift med Hans Mitander 2007–2014. ”Där hör du, lille plutt! Vet hut!”

”Blå Stetsonhatt, sidenkravatt…” Min moster Anette öppnade musikens dörr för mig till revyns, musikalens och operans värld. Jag lärde mig Hasse & Tage, Povel Ramel, Mozart och Bach. Min syster Ulrika, bror Markus och jag kan än idag framträda med revysånger vid festliga tillfällen. ”Jag diggar dej, jag diggar dej…”

”Det finns ett hav, som ingen ser…” På 1970- och 80-talen sjöng Anette i S:t Jacobs motettkör och turnerade i Europa med Arja Saijonmaa, som sjöng Mikis Theodorakis sånger i översättning av Bo Setterlind. Ett djupt samhällsengagemang mot samhällets orättvisor var det självklara patos som brann inom Anette. ”Så bygg en värld, en värld att leva i. Nu gäller det ditt liv, ditt eget liv!”

”När man ser på hur barna växer upp och står i...” Anette kämpade tappert mot cancern de sista åren med operationer, sjukhusvistelser och starka mediciner. Hennes lycka var stor att den sista månaden få uppleva sitt första barnbarn. Jag tänker på moster Anettes glada leende, hennes snabba intellekt och stora konstnärssjäl och höjer en skål: ”Och man hoppas att barna, ändå får ett glas öl!”

Fotnot. Texten refererar till dessa sångtexter: ”Rågsved” (Hasse & Tage), ”Håll musiken igång” (Povel Ramel), ”Banne mej” (Povel Ramel), ”Blå Stetsonhatt” (Hasse & Tage), ”Jag diggar dej” (Povel Ramel), ”En sång om frihet” (Mikis Theodorakis/Bo Setterlind), ”Ett glas öl” (Hasse & Tage).

Estradören Mattias Enn

Stockholm

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.