GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minnesord Alf Josefsson

Alf Josefsson, Dragskär, Oskarshamn, blev 90 år innan han somnade in efter ett framgångsrikt liv.
Publicerad 17 augusti 2020 • Uppdaterad 18 augusti 2020
Foto på Alf Josefsson tagen av Åke Henning 1986.
Foto på Alf Josefsson tagen av Åke Henning 1986.
Foto: Privat

Att från en ungdom utan särskilda världsliga tillgångar skapa ett företag av Elajos storlek behövs mer än tur. Alf var aldrig rädd att pröva nya möjligheter för att utveckla sina företag. Omgiven av goda medarbetare ledde han verksamheten till att bli ett av de stora företagen i elbranschen med också diversifieringar som med mekanik och en gymnasieskola med elteknisk inriktning, Etec. Alf var mycket social och var i olika perioder aktiv i Frimurarna, Odd Fellow och Rotary. Privat var han rak, enkel med en underfundig humor. Han hade stor omsorg om sina nära.

Han var inte bara en duktig företagare utan också en stor älskare av konst. Många har fått del av hans konstintresse, inte minst Oskarshamn stad exempelvis med gåvan av statyn av Axel Munthe. På Alfs initiativ bildades Kroppkakans vänner 2012, som tyvärr i dessa coronatider tar paus, men annars är vital kring en enkel idé.

Många har fått del av hans generositet inte minst i hans vackra hem i Dragskär. Han glömde aldrig sin ungdoms Finsjö, kraftverksorten där morfadern var elektriker, men kommer alltid att förknippas med Oskarshamn. Ett uttryck cirkulerar: ”Att åldras är inget för veklingar.” Ett oblitt öde var att Alf drabbades av stroke före 70 års ålder. Så småningom skedde ett naturligt åldrande. Han levde in i det sista enligt vad man säger här lokalt: ”En skall inte klage”. Det blev ett tomrum nu men fina minnen finns kvar av en god vän. Våra tankar går nu till döttrarna Ann, Renée och Josefin med familjer och hans systrar Vailet och Lilian.

Åke Henning och Per Erik Persson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer