GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Mest av allt älskade hon och min pappa att åka ut och dansa och träffa folk”

Birgit Karlsson, Brunamåla, Emmaboda, har stilla somnat in nyss fyllda 85 år och ett idogt hjärta har slutat att slå.

Birgit, tillika min mamma, föddes de sista skälvande dagarna 1935 i byn Trällebo nära Älmeboda. Hon var det yngsta av sju syskon, barn till Hildur och Anton Ostrand som hade tagit det ovanliga efternamnet under sina år i Amerika. Mamma hade sin skolgång i Älmeboda men då som Viola Ostrand eftersom det fanns flera Birgit i klassen.

Efter skolgången stannade hon kvar i föräldrahemmet och hjälpte till med hushållssysslorna men så en kväll när hon var på dans i Växjö Folkets park träffade hon den som blev hennes stora kärlek. Han hette Rune Karlsson och kom från Brunamåla i Långasjö socken. 1966 vigdes de i Älmeboda kyrka och i samband med detta flyttade Birgit till Brunamåla.

1968 föddes enda barnet Anders, undertecknad, och hon ägnade sedan sin tid åt att ge mig en kärleksfull uppväxt, sköta om hemmet samt hjälpa till i föräldrahemmet. På 1980-talet började hon arbeta åt städföretaget ISS på ITT Flygt i Lindås där hon var kvar hela yrkeslivet. 2011 avled maken Rune men hon levde kvar ensam på gården med mig. På fritiden ägnade sig mamma mycket åt familjen. Hon gillade att laga mat och baka, åt trädgård, blommor och promenader och cykelturer

Men mest av allt älskade hon och min pappa att åka ut och dansa och träffa folk. Först på GDV och senare PRO. Birgit var en aktiv person in i det sista. Men en hjärtinfarkt i höstas ledde så småningom till att hon i januari somnade in efter att ha spenderat en sista jul hemma. Hon sörjs närmast av mig sonen Anders, syster och syskonbarn.

Anders Karlsson

Läs mer