”Med saknad minns vi Torgny och Ingrid”

Torgny Pettersson, Mönsterås, har avlidit i en ålder av 85 år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 28 januari 2023

I en hembygdsgård utförs mycket ideellt arbete och ofta finns det en liten krets av trotjänare. Stranda hembygdsförenings mest hängivna och mångåriga trotjänare var Torgny Pettersson och hans kära fru Ingrid. Tillsammans med radarparet Sven och Gun Karlsson var de den kärntrust som glatt och villigt och utan åthävor höll hela hembygdsgården under ovärderlig uppsikt. De högg i var helst deras insats behövdes. Utan tvekan var Torgny den mest tystlåtna i gruppen, men av hans händers verk finns många bevis på gården.

Men ingenting förblir vid det gamla. När Torgnys lilla glada och pratsamma Ingrid för en del år sedan oväntat gick bort, tappade Torgny på något sätt livsgnistan. Även Sven var borta, och den lilla gruppen upplöstes, till kännbar förlust för hembygdsföreningen.

Med saknad minns vi Torgny och Ingrid när de agerade torparpar, när Hembygdens dag årligen firades. Torgny satt och täljde på ljugarbänken utanför lilla Sundastugan med sitt grästak, medan Ingrid var torparmor inne i stugan. Torgny för dagen iklädd storväst, plommonstop och snusnäsduk, och Ingrid utstyrd i sjal, huckle och förkläde. I och runt stugan sprang lekande torparungar. Somliga Torgnys och Ingrids egna barn och barnbarn, andra ihoplånade av släkt och vänner. Så gott som varje år hittades en baby i lämplig storlek till den ålderdomliga vaggan i stugan.

Vi vet ju inte. Men nog kan vi väl få tänka oss, att någonstans i en himmel finns en solbelyst stugknut med en lagom stor bänk. Där sitter nu Torgny och Ingrid hand i hand i gemytligt småprat.

Vi är tacksamma för alla goda minnen och insatser under många år.

Alla vännerna i Stranda hembygdsförening

genom Monica Salkvist

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.