Annons

”Med Olle Aldenius har Misterhult och Figeholm förlorat en färgstark profil”

Olle Aldenius, Figeholm, har avlidit i en ålder av 82 år.
Publicerad 13 april 2021

Med Olle Aldenius har Misterhult och Figeholm förlorat en färgstark profil. Trots att han tillsammans med sin Gerd egentligen bodde och verkade i Linköping var det ändå i Figeholm han känslomässigt hörde hemma. Genom sin mor och mormor hade han djupa och vidlyftiga släktrelationer i Misterhults kustsamhällen, i skärgården och i den gamla köpingen Figeholm.

Sommarhusets, senare permanentbostadens, läge vid vattnet med Marinan som närmaste granne tillfredsställde Olles breda intressen för båtar, båtliv, teknik och motorer. Som utbildad slöjdlärare var inga material, tekniker eller verktyg honom främmande. Hans hantverksskicklighet hade tydliga konstnärliga drag vad gällde form och funktion. Oändligt tycktes hans tålamod med pilliga småjobb och trilskande moderna utombordsmotorer.

Annons

Arbetet i vår museiförening berikades under många år av Olles engagerade medverkan. Hans goda humör, hans rika lokalkännedom och förtrogenhet med sjöfartstraditionerna i Figeholm hjälpte oss att ge liv åt föremålen i våra samlingar. Som museiguide visade pedagogen Olle en imponerande förmåga att förmedla detta vidare till museets besökare från när och fjärran.

Vintrarnas idoga dokumentationsarbete med föreningens omfattande fotosamling tillfördes bestående värden tack vare Olles funktion som pålitlig källa och uppgiftslämnare. Den sociala verksamheten kring pontonbåten Holger attraherade Olle tidigt. Som rutinerad båtförare kunde han bereda de medföljande ombord enastående skärgårdsupplevelser i den labyrintliknande Figeholmsskärgårdens inre delar vars öar och sund han utforskat redan i tidig ålder. Allt kryddat med informativa upplysningar om vad man såg nu och vad som hänt tidigare i dessa farvatten.

Vi saknar en alltid glad, hjälpsam och mångkunnig vän och kamrat. Genom att vårda, bevara och levandegöra Figeholms rika sjöfartshistoria och speciella karaktär hedrar vi Olles minne.

För Museiföreningen Hamnmagasinets vänner i Figeholm

Anders Berg, ordförande

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons