GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Med nit, omsorg och skicklighet fullgjorde han sina uppdrag”

Advokaten Karl Olof Wirell, Kalmar, har efter en kort tids sjukdom avlidit 90 år gammal. Han var verksam i Kalmar och hade särskilda meriter som bland annat styrelseledamot i Sveriges Advokatsamfund.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 2 januari 2023

Efter studentexamen på latinlinjen vid Högre Allmänna läroverket i Kalmar och jur kand i Lund återvände Karl Olof Wirell till hemstaden, där han blev advokat 1963 och var verksam till 2016. Vi lagmän i Kalmar tingsrätt hade – liksom hans klienter – förmånen att ha Karl Olof som aktör i tingsrätten. Med nit, omsorg och skicklighet fullgjorde han sina uppdrag. Hans ord och tankar gick fram. Han var i sanning en ordkonstnär, både i det talade och det skrivna ordet. Det var alltid intressant att lyssna till honom och det var gott att ha honom i tingssalen.

Att Karl Olof hade betydelsefulla och hedrande uppdrag för Sveriges advokatsamfund visste vi inte så mycket om – han var inte en person som ville framhäva sig själv. Han var ledamot av Sveriges advokatsamfunds styrelse åren 1975–1982 och ordförande i dess yrkesråd 1983–1987.

Inför utgivningen av boken Till tings i Kalmar år 2016 skriven av oss tre före detta lagmän och journalisten Kenneth Ottossons bad vi Karl Olof om bidrag ur sin rika verksamhet. Han valde bland annat fallet med rubriken Spårlöst försvunnen. Som offentlig försvarare för en misstänkt gärningsman funderade Karl Olof på sitt speciella sätt på vad som hade hänt den försvunna Ölandskvinnan. Den gåtan löste han inte ens för sig själv och den blir nog aldrig löst. Ett gott exempel på hans underfundiga humor är artikeln i boken om Advokaten och hövdingarna där han mycket roligt beskriver sina minnen från åtta rådhus- och häradsrätter i länet.

Till minne över den fine advokaten Karl Olof Wirell vittnar trenne före detta lagmän i Kalmar tingsrätt:

Gunnar Gyllenram, Lars Annerén och Conny Jörneklint och den nuvarande lagmannen Laila Kirppu

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.