GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Lennart var en oändligt älskad make, pappa, morfar och svärfar”

Pensionerad läraren Lennart Karlsson, Oskarshamn, har avlidit i en ålder av 75 år. Närmaste anhöriga är Lennarts hustru Ragna Karlsson och vi, döttrarna Jenny Karlsson och Anna Radford.
Publicerad 29 november 2021
Lennart Karlsson, Oskarshamn, blev 75 år.
Lennart Karlsson, Oskarshamn, blev 75 år.Foto: Privat

Kärleken till naturen var den röda tråden i Lennarts liv. Hans varma intresse för skogen, havet och fjällen genomsyrade hela hans liv. Lennart växte upp i Bergkvara i tidstypisk arbetarmiljö. Som medlem i Svenska scoutförbundet upplevde han äventyr och kamratskap i skog och mark. Han spelade även fotboll i Bergkvara AIF, lyssnade på internationell radio på vinden därhemma och brevväxlade med ungdomar i Europa. I denna miljö såddes fröet till Lennarts drömmar om högre studier, ett utvecklande arbete och upplevelser utanför Smålands gränser.

Efter gymnasiestudier på Hermods i Torsås och avslutad militärtjänstgöring, påbörjade Lennart studier på högskolan i Växjö. Studierna skulle leda till livslång kärlek. På en kemiföreläsning 1967 träffade han studiekamraten Ragna som han snabbt förälskade sig i. Kärleken var besvarad och 1969 gifte sig Lennart med sin älskade Ragna i Hultsfred kyrka. 1969 gick också flyttlasset till Lund där Lennart studerade biologi, matematik, kemi samt fysik vid Lunds universitet. Hela livet talade han med glädje om tiden i Lund. Han var nygift med Ragna, målet att studera vidare var uppfyllt och Lund var en fascinerande miljö att leva i.

1977 återvände familjen till Småland och Lennart började arbeta som högstadielärare på Valhallaskolan i Oskarshamn. I mitten av 1990-talet tog Lennart anställning som gymnasielärare på Södertornskolan (numera Oskarsgymnasiet), där han var verksam fram till sin pensionering. Lennart trivdes mycket bra med läraryrket och hans genuina intresse för natur och miljö smittade av sig på eleverna.

Lennart tog sig också an ideellt arbete genom sin verksamhet i Friluftsfrämjandet och Döderhults Naturskyddsförening. Vår och höst deltog han i röjningsarbetet i Hycklinge hage för att bevara hagmark och biologisk mångfald. Han var även ansvarig för underhåll av en etapp på Ostkustleden.

Fritiden tillbringade Lennart helst med familjen. Fru och barn har många ljusa minnen av fjällvandring, skidåkning och bär och svampplockning. De sista tio åren var barnbarnen en stor källa till glädje för Lennart. De många resorna till Australien för att umgås med barnbarnen satte guldglans på Lennart tillvaro.

Tidigt i livet visste Lennart vad han ville, vem han var och vad han stod för. Han kom alltid att betrakta sig själv som en ‘’arbetarpojk”. Stolt över sitt ursprung och utan behov av att spegla sina förbättrade ekonomiska förhållanden i materiella tillhörigheter. Han uppskattade det enkla och vardagliga i livet. Han värdesatte korsordslösning med hustrun Ragna, skogspromenader och trädgårdsskötsel.

I högre ålder uttryckte Lennart allt oftare sin kärlek och tacksamhet till familjen i ord. Fru, barn och barnbarn minns hans fina ord och varma kramar. Lennart var en oändligt älskad make, pappa, morfar och svärfar.

Jenny Karlsson och Anna Radford

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.