Annons

”Lennart tog alltid föräldrarnas perspektiv”

Lennart Lindqvist, Smedby, har avlidit i en ålder av 81 år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 2 juni 2023

När naturen stod i sin skiraste grönska tog vår arbetskamrat och vän Lennart Lindqvist sitt sista andetag. Lennart hade under de sista åren drabbats av sviktande hälsa, men trots detta kämpade han in i det sista.

Han anställdes som förskolepsykolog men senare även skolpsykolog inom Kalmar kommun, och han hade stor kunskap inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och autism. Han var inte den som var tidigast på jobbet, men i gengäld satt han kvar långt in på kvällen i sitt tjänsterum, belamrat med papper, böcker och tidningsurklipp.

Annons

Lennart tog alltid föräldrarnas perspektiv och kunde med stor empati kommunicera svåra samtal. Detta blev än tydligare då hans son Alexander visade befinna sig inom personkrets autismspektrumstörning. Lennart fick utstå mycket vånda och motgångar då han på ett tidigt stadium befarade Alexanders svårigheter, men möttes med skepticism och att det skulle växa bort. En stor sorg och saknad drabbade Lennart och hans familj, när Alexander hastigt avled och mycket av Lennarts rutiner raserades.

Pedagogerna kände stor respekt och tillit till Lennart och han kunde bara anlända till en förskola för att efterhöra hur verksamheten fungerade. Ett återkommande uppdrag var att gestalta Kung Vinter till barns och pedagogers förtjusning. Vi som kolleger hade också förmånen få delta i många pratical joke, men det är en annan historia.

Utöver sitt jobbengagemang hann Lennart skriva fem böcker, alla mot inriktning NPF och autism. Den sista har vi undertecknade ihop med dotter Maria och lovat honom att göra allt för att få publicerad postumt. Boken med tema sorg och smärta.

Lennart har även varit en pionjär i bildande av olika intresseföreningar för föräldrar. Han var med och bildade Föreningen för psykotiska barn i Kalmar län, sedermera Föreningen autism, nuvarande Autism i Sverige. Han var även med i bildandet av riksföreningen Attention som skedde i Kalmar.

Efter pensioneringen fortsatte vännen Lennart idogt samla på mer bokmaterial och att resa land och rike runt som föreläsare. Tyvärr blev pandemin ett stort avbräck för Lennart, då alla föreläsningar uteblev.

I sin närmaste omgivning finns även grannen Bisse, som stöttade Lennart med allt det praktiska. Vi känner en oerhörd tomhet och saknad men än större tacksamhet att få ha förmånen att tillhöra Lennarts vänkrets. Våra tankar går till Maria, Claes, Oliver och Ellie

Håkan Olsson, Gunilla Almqvist

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons