Annons

”Leif var känd som tyst och lugn och skapade en trygg utbildningsatmosfär för sina många elever”

Leif Berglund, Kalmar, lämnade oss den 1 maj. Han blev 84 år.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 11 juni 2022
Trafikläraren Leif Berglund blev 84 år.
Trafikläraren Leif Berglund blev 84 år.Foto: Privat

Leif var under många år en välkänd person i Kalmar som delägare och trafiklärare på Berglunds trafikskola. Han föddes den 4 juni 1937 i Kalmar som första son till Birgit och John Berglund. John drev Berglunds trafikskola från 1931 och med säte på Södra Vallgatan från 1957. Leif kom att växa upp de första åtta åren i Berga, sedan på Norrgårdsgärdet och slutligen på Ängö. Han hade alltid siktet inställt på att bli trafiklärare och i väntan på att komma in på utbildningen arbetade han på varvet i Oskarshamn. Resorna med Citroën Sport tillhör legenderna inom familjen. På den tiden var det fri hastighet och Leif använde den rätten maximalt. Även så vid nöjesresorna på sin mc på fritiden.

Under ungdomsåren var sjön ett stort intresse och från tidiga år kajkade han runt i Kalmarsund med sin segelbåt. Den första var en fenbåt. Sjöintresset fanns kvar hela livet och han hade som vuxen både motor- och segelbåt.

Annons

Leif gifte sig med Yvonne 1961 och de fick sonen Thommy. Familjen bosatte sig först på Riddaregatan för att sedan flytta in i de nybyggda radhusen i östra Norrliden.

Leif gick sin utbildning till trafikinstruktör 1957 och började samma år i sin fars företag. Han vidareutbildade sig till trafiklärare i Stockholm 1964. När John gick bort 1981 tog Leif och brodern Pelle över trafikskolan och drev den vidare tillsammans. Verksamheten utvecklades i början av 1980-talet med buss och lastbil. Efter några år där alla lärare utbildat på alla fordon kom Leif att ta över utbildningen på lastbil. Alla lärarna delade fortsatt på utbildningen på personbil. I yrket var Leif känd för att åka lektion efter lektion, till synes outtröttlig. Leif var känd som tyst och lugn och skapade en trygg utbildningsatmosfär för sina många elever. Leif hade en stabil, realistisk och konservativ hållning i det gemensamma företaget men kunde anamma nyheter såsom datorisering när han insett nyttan med detta.

Leif var aktiv deltagare i Södra Kalmar läns trafikskoleförenings olika möten men aldrig verksam i styrelsen. Motorcykelintresset kvarstod också hela livet och Leif deltog i de avrostningsträffar som trafikskoleföreningen arrangerade. Han tyckte om att komma ut på möten och kurser i STR:s regi.

Leif började 1978 att på Komvux läsa ekonomisk linje på gymnasiet samtidigt som han arbetade heltid i företaget och tog sin examen tolv år senare.

I sociala sammanhang hade Leif en underfundig humor och man upplevde att han myste i större sällskap. Han var alltid glad och vänsäll. Han kunde uppvisa ett stort tålamod i stressade situationer. Intresset och stödet var stort från Leifs sida för projekt inom familjen. En mer okänd sida av Leif är att ingen besegrade honom när det gällde att bryta arm.

Sista åren förmörkades av att han blev änkling 2007 och alltmer sviktande hälsa.

Han sörjs av sin son, två barnbarn, sina två syskon med familjer och övrig släkt och vänner. Till dem hör många kollegor på de övriga trafikskolorna i Kalmar.

Ann-Marie Berglund

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons