unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Lars var under sina sju år som vd för Södra Skogsägarna en mycket uppskattad och skicklig ledare och inspiratör”

Företagsledaren och Södra Skogsägarnas tidigare vd Lars Idermark, Kullavik, gått bort efter en kort tids sjukdom, vid en ålder av 63 år. För både medlemmar och förtroendevalda i Södra liksom för medarbetare var det ett sorgligt och tungt besked. Våra tankar går till hustrun Anna-Karin och barnen Fredrik och Kristina.
Lars Idermark blev 63 år.
Lars Idermark blev 63 år.
Foto: Ola Kjelbye

Lars var under sina sju år som vd för Södra Skogsägarna en mycket uppskattad och skicklig ledare och inspiratör. Han förenade den djupa kunskapen om skogens betydelse för enskilda medlemsfamiljer i Södra med ett skickligt och framsynt ledarskap där varje medlem och varje medarbetare hade betydelse.

Från uppväxten på familjegården i Högsby och det starka samhällsengagemang som fanns i familjen fortsatte Lars till Uppsala och framgångsrika studier vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Lantbrukskooperationen och utvecklingen av de gröna näringarna har alltid legat Lars varmt om hjärtat. Från ledande befattningar inom LRF fortsatte han till Föreningsbanken, Föreningssparbanken och Swedbank på koncernledningsnivå. Som vd för Andra AP-fonden, KF/Coop och Postnord fortsatte han att visa sitt engagemang för samhällsfrågor, hållbarhet och jämställdhet.

Södra skogsägarna med sina många medlemmar och med tiden allt starkare industri blev Lars första och sista arbetsplats. Som ung studerande började han som skogsarbetare i Smålandsskogen, mellan 2000 och 2010 var han ledamot i styrelsen, för att 2013 komma tillbaka som vd och koncernchef. Det var något i förvaltandet av skog och samarbetet i en ekonomisk förening för allas gemensamma bästa, som slog an en stark sträng hos honom.

Lars hade en förmåga att se och uppskatta de människor han mötte i olika sammanhang. Hans glädje, engagemang och uppriktiga intresse betydde mycket för de medlemmar som han mötte vid otaliga skogskvällar och exkursioner. Hans intresse för industrin och dess möjligheter skapade framtidstro i organisationen.

Forskning och innovation låg Lars varmt om hjärtat. Detta visade sig i hans engagemang för Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborgs handelshögskola, Sveriges Lantbruksuniversitet och slutligen Linnéuniversitetet där han var drivande för det forsknings- och utbildningssamarbete som nu etablerats mellan LNU, Södra och Ikea.

Lars var starkt medveten om de utmaningar som möter dagens skogsbrukare. För Lars var det självklart att grunden är den enskilda äganderätten och möjligheten att bruka och sköta sin skog. Så knöts bandet mellan uppväxten på familjegården utanför Högsby i Småland ihop med den krävande rollen som VD. Skogen har förlorat en av sina främsta ledare men hans ledarskap har präglat både medlemmar och medarbetare. Vi kommer att fortsätta arbetet i hans anda.

För Södra Skogsägarna

Lena Ek, styrelseordförande 2013–

Christer Segersteen, styrelseordförande 2010–2013

Lars-Erik Åström, styrelseordförande 1993–2010

Läs mer

”Carl-Henrik talade ofta om prickar i himlen och är det någon som förtjänat det så är det han.”

Minnesord. Carl-Henrik Åfors, Kalmar, har lämnat oss.

”En av våra största bondeledare och en stor förebild, Kjell Oskarsson, Hällen, Borgholm, har gått ur tiden”

Minnesord. Kjell Oskarsson blev 83 år.

"Carl-Henric hade en ovanligt stor fallenhet för vänskap”

Minnesord. Direktör Carl-Henric Åfors har avlidit vid 84 års ålder.

”Genom sin vänliga och omtänksamma personlighet kommer hans minne att leva kvar”

Minnesord. En för många känd profil i Bäckebo församling har efter en tids sjukdom lämnat sitt hem och sin hembygd. Bert Jonsson, 87 år, från Balebo blev sin hembygd trogen under hela sitt liv. Han föddes 1932 som enda barnet och Balebo blev hans hem under alla år. Hans föräldrar var fjärdingsmannen Carl Jonsson, född 1876 och hans mor Alice, född 1898. Med djupa rötter i sin hembygd kom Bert under alla år att engagera sig i bygdens liv och utveckling. Efter konfirmation i Bäckebo kyrka blev det trädgårdsarbete vid växthusen i Luvehult. Därefter militärtjänstgöring vid flottan i Karlskrona och sedan arbete som lastbilschaufför hos Ruben Rosenlund. Under de senare åren fram till sin pension arbetade Bert som vaktmästare på Bäckebo kyrkogård. Där gjorde hans intresse för blommor och växter att kyrkogården blev till en prydnad för bygden.

”Till Mona kunde man alltid vända sig och få stöd, råd och hjälp”

Minnesord. Den 22 juli blev en mörk dag då jag mottog beskedet att min moster Mona Barkevall, 79 år, efter en lång tids kamp mot sin sjukdom, hade tvingats ge upp och lämna oss alla i stor sorg och saknad. Hon efterlämnar maken Johan samt barnen Anna och Anders med familjer och en stor tomhet som vi alla, släkt och vänner, får leva med resten av våra liv.
”Till Mona kunde man alltid vända sig och få stöd, råd och hjälp”

Marita Lindwall

Minnesord. Marita Lindwall som under många år bodde först i Berga och senare i Döderhult och tillbringade varje sommar i sitt älskade Basthult utanför Högsby har somnat in. Det efter lång kamp mot cancern och kampen för att komma tillbaka efter trafikolyckan som slog sönder familjens tillvaro. Sönerna Johan T och Sven fick ta farväl av sin mamma vid 76 års ålder.
Marita Lindwall

"En stor konstnär och sann människa med ett stort hjärta”

Minnesord. Vår vän och kollega, Sonia Thurborg – 87 år, Öland, som fick den grå oformliga klumpen att pulsera av liv, glädje och lust.
"En stor konstnär och sann människa med ett stort hjärta”

”Vi alla saknar och sörjer den levnadsglada, alltid omtänksamma och trevliga Gunilla”

Minnesord. Gunilla Ranebo, Kalmar, har gått bort i sitt 76:e år. Hon sörjes av maken Stellan, sönerna Mats och Per samt många vänner i Kalmar, Sverige och Norden.

”Åke Jägerbrink var en sann äkta hembygdsvän som älskade sin hembygd”

Minnesord. Åke Jägerbrink 81 år – Ljungby sockens store hembygdsvän har lämnat oss i sommartid år 2020.

”Åke var en plikttrogen och vänfast person, med en stolthet över sina småländska rötter”

Minnesord. Poliskommissarie Åke Karlsson, Högsby, har avlidit i en ålder av 87 år. Han föddes i småländska Högsby och gick sin skolgång där. Sedan kom han att flytta till Stockholm, där han levde större delen av sitt liv. Han efterlämnar hustrun Berit, född Andersson, samt barnen Kristina och Anders med familjer.

"Ingrid har betytt mycket för mig"

Minnesord. Min goda vän och arbetskamrat Ingrid Nilsson, Växjö, har avlidit i en ålder av 86 år. Hennes närmaste är syskonen Folke, Margareta och Magnus med familjer.

”Börje var den varmaste, klokaste och mest generöse person jag mött”

Minnesord. Börje Johansson, Mölndal, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är hustrun Gun och barnen Annika och Patrik med familjer.
”Börje var den varmaste, klokaste och mest generöse person jag mött”