unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Lars var under sina sju år som vd för Södra Skogsägarna en mycket uppskattad och skicklig ledare och inspiratör”

Företagsledaren och Södra Skogsägarnas tidigare vd Lars Idermark, Kullavik, gått bort efter en kort tids sjukdom, vid en ålder av 63 år. För både medlemmar och förtroendevalda i Södra liksom för medarbetare var det ett sorgligt och tungt besked. Våra tankar går till hustrun Anna-Karin och barnen Fredrik och Kristina.
Lars Idermark blev 63 år.
Lars Idermark blev 63 år.
Foto: Ola Kjelbye

Lars var under sina sju år som vd för Södra Skogsägarna en mycket uppskattad och skicklig ledare och inspiratör. Han förenade den djupa kunskapen om skogens betydelse för enskilda medlemsfamiljer i Södra med ett skickligt och framsynt ledarskap där varje medlem och varje medarbetare hade betydelse.

Från uppväxten på familjegården i Högsby och det starka samhällsengagemang som fanns i familjen fortsatte Lars till Uppsala och framgångsrika studier vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Lantbrukskooperationen och utvecklingen av de gröna näringarna har alltid legat Lars varmt om hjärtat. Från ledande befattningar inom LRF fortsatte han till Föreningsbanken, Föreningssparbanken och Swedbank på koncernledningsnivå. Som vd för Andra AP-fonden, KF/Coop och Postnord fortsatte han att visa sitt engagemang för samhällsfrågor, hållbarhet och jämställdhet.

Södra skogsägarna med sina många medlemmar och med tiden allt starkare industri blev Lars första och sista arbetsplats. Som ung studerande började han som skogsarbetare i Smålandsskogen, mellan 2000 och 2010 var han ledamot i styrelsen, för att 2013 komma tillbaka som vd och koncernchef. Det var något i förvaltandet av skog och samarbetet i en ekonomisk förening för allas gemensamma bästa, som slog an en stark sträng hos honom.

Lars hade en förmåga att se och uppskatta de människor han mötte i olika sammanhang. Hans glädje, engagemang och uppriktiga intresse betydde mycket för de medlemmar som han mötte vid otaliga skogskvällar och exkursioner. Hans intresse för industrin och dess möjligheter skapade framtidstro i organisationen.

Forskning och innovation låg Lars varmt om hjärtat. Detta visade sig i hans engagemang för Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborgs handelshögskola, Sveriges Lantbruksuniversitet och slutligen Linnéuniversitetet där han var drivande för det forsknings- och utbildningssamarbete som nu etablerats mellan LNU, Södra och Ikea.

Lars var starkt medveten om de utmaningar som möter dagens skogsbrukare. För Lars var det självklart att grunden är den enskilda äganderätten och möjligheten att bruka och sköta sin skog. Så knöts bandet mellan uppväxten på familjegården utanför Högsby i Småland ihop med den krävande rollen som VD. Skogen har förlorat en av sina främsta ledare men hans ledarskap har präglat både medlemmar och medarbetare. Vi kommer att fortsätta arbetet i hans anda.

För Södra Skogsägarna

Lena Ek, styrelseordförande 2013–

Christer Segersteen, styrelseordförande 2010–2013

Lars-Erik Åström, styrelseordförande 1993–2010