”Lars-Göran har lämnat ett stort tomrum efter sig”

Lars-Göran Petersson, Kalmar, har avlidit i en ålder av 76 år. Han var en omtänksam person som ville alla väl.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 18 mars 2023
Lars-Göran Petersson, Kalmar, blev 76 år.
Lars-Göran Petersson, Kalmar, blev 76 år.Foto: Privat

Ett kärt barn har många namn, som Lasse, LG, LGP, Lasse GC men officiella var namnet Lars-Göran Petersson och han föddes den 20 maj 1946 i Kalmar. Han växte upp och gick hela skolgången i Nybro. På 1960-talet började Lars-Göran studera till läkare i Münster, Tyskland. Han skaffade sig erfarenheter av vården på sina lov i Sverige. Han slutförde sin läkarutbildning, AT och ST, på länssjukhuset i Kalmar.

På 1980-talet började Lars-Göran arbeta på Oskarshamns sjukhus som ortoped, och på 1990-talet kom han till Kalmar Länssjukhus. Han startade en modern verksamhet med nytt tänk och nya operationstekniker inom rygg- och proteskirurgi

Som kollega var Lars-Göran mycket uppskattad på sin arbetsplats, både i och utanför operationssalen. Hans kollegor beskriver honom som snäll, omtänksam, lugn, påläst, effektiv, skicklig, mycket humor och med glimten i ögat. Lars-Göran satte alltid patienterna först och tog sig tid. Han var chef på ortopeden en period, men han var obekväm i rollen, då han hellre ville operera och ha patientkontakt. Lars-Göran var mångas läromästare och expertisen lever kvar än idag. Han var även med och startade Ryggklubben, där kollegor från regionen årligen fortfarande möts i Eksjö.

Lars-Göran engagemang sträckte sig även utanför sjukhuset. Han arbetade på Specialistläkargruppen (SLG) i Kalmar med egen ortopedimottagning, periodvis som matchläkare för Nybro IF (Nybro Vikings), inhoppare för KFF vid förfrågan, och behjälplig som läkare under andra sportevent i Kalmar. Exempelvis, Uefa Dam-EM i fotboll 2013, och U21 landslagsmatcher i herrfotboll. Lars-Göran brann för kunskap och utbildning, och han hjälpte till att utbilda vid sjuksköterskeprogrammet på Högskolan i Kalmar (nuvarande Linnéuniversitetet).

Lars-Göran var även man, far och husse. Valborgsmässoafton 1976 träffade han Annelie och 1983 de gifte sig på svenska ambassaden i Paris. Lars-Göran och Annelie delade även sitt yrkesliv tillsammans, då Annelie är operationssköterska. De byggde ett hus i Lindsdal och 1987 kom tvillingarna Jessica och Sofia. Lars-Göran var mycket mån om sin familj och ställde upp på alla sätt han kunde. 1999 gick flytten till Ängö, där Lars-Göran bodde med sin familj fram till sin bortgång. Han sågs ofta komma gående med hundarna Elsa och Sibel som var hans ögonstenar och motionerandes längs Fredriksskans. Lars-Göran älskade att vara i sommarstugan på Öland i Sandbergen med familjen och njuta av livet på kanten.

Det skilde inte mycket mellan ortopeden Lars-Göran och privata Lasse. Han var mycket allmänbildad med ett hästminne, var nyhets- och sportintresserad, och älskade speciellt musik från 1960–80-talen. Lasse uppskattade det goda i livet, som mat, resor och umgås socialt. Speciellt älskade han sin frus goda mat och resa utomlands både på sol- och skidresor.

Lars-Göran har lämnat ett stort tomrum efter sig! Vi minns honom med stor kärlek och tacksamhet. Alltid älskad, aldrig glömd!

Lars-Görans flickor; frun Annelie Åkervik-Petersson samt döttrarna Jessica Petersson och Sofia Petersson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.