GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Lalle var alltid i händelsernas centrum”

Torsten ”Lalle” Bergenholtz, Stockholm, har avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är Carina, Perina och Jonas med familjer.
Publicerad 19 oktober 2022

Lalles betydelse för resebranschen kan inte överskattas. Han var med och startade charterresandet i mitten på femtiotalet, gjorde de första jordenruntresorna, startade reseföretag, bedrev utbildningar och höll föreläsningar om turism. Han startade tidigt resor till Spanien och senare Sydamerika. Lalle hade en utvecklad social kompetens och fick vänner i hela världen. Han kunde berätta om när han träffade kejsare Haile Selassie eller president Makarios och Fidel Castro eller om sina resor med forskningsresanden Sten Bergman, Rolf Blomberg och Torgny Anderberg.

Lalle föddes och växte upp i Alvesta, tog studenten i Växjö. Hans farfar och farfars far var jordbrukare i byn Ekeby nära Högsby och eftersom båda Lalles föräldrarna gick bort när Lalle just passerat 20, kom han att tillbringa en stor del av sina unga år hos oss på Ekeby. Våra föräldrar gav honom ett stort stöd och då han inte hade några syskon blev han på ett naturligt sätt en extra bror till oss. Vi har under åren sammansvetsats alltmer. Ekeby betydde mycket för honom i hans kringflackande liv. Vår familj blev för honom en fast punkt.

Lalle och hans älskade Benita köpte ett stort härligt hus nära Högsby, ett hus som de tillsammans utvecklade och smyckade. Här ville Lalle tillbringa så mycket tid som möjligt, även efter Benitas bortgång.

Lalle var troende och han gick regelbundet i kyrkan. Här kunde han försjunka i egna tankar och med tacksamhet se tillbaka på sitt långa, innehållsrika liv. Till glädje för alla Lalles vänner skrev han en bok ”Jorden runt på 80 år”, en fängslande och underhållande skildring av hans händelserika liv och livsgärning.

Lalle var alltid i händelsernas centrum. Var rolig, kvick, allmänbildad, spirituell, varmhjärtad. En stor historieberättare. Älskad – saknad.

Hemming Larsson

Nelle Larsson

Sten Larsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.