GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Karl Olof värnade om advokatsamfundets ledande principer”

En uppskattad kollega har avlidit. Karl Olof Wirell, Kalmar, blev 90 år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 2 januari 2023

Efter juris kandidatexamen följde ett långt yrkesliv i hemstaden Kalmar. Tjänstgöring som tingsnotarie genomfördes 1957–59 vid Södra Möre häradsrätt under ledning av häradshövding Torsten Fredriksson. Efter tingsmeriteringen blev Karl Olof biträdande jurist på Kalmar Juridiska Byrå, nuvarande Advokatfirman Glimstedt, som innehades av advokaterna Erik Hägerdal och Kristoffer Strümpel. Karl Olof hade uppdrag som ombud och offentlig försvarare vid de vid den tiden åtta domsagorna i Kalmar län, numera sammanslagna till en gemensam Kalmar tingsrätt.

Karl Olof blev ledamot av Sveriges advokatsamfund den 1 februari 1963. Han hade kontorsgemenskap med flera kollegor och drev från omkring 1980 egen byrå, Advokatfirman Wirell, där flera än idag i Kalmar verksamma jurister har ”fostrats”. Karl Olof värnade om advokatsamfundets ledande principer; etik, oberoende, lojalitet till klienter och tystnadsplikt. Han strävade efter samförstånd, visade respekt och vänlighet.

Karl Olof valdes till flera viktiga förtroendeposter inom advokatsamfundet som ledamot av huvudstyrelsen 1975–81, ordförande i Östra avdelningen 1979–85 och ordförande för Yrkesrådet under 1980-talet med ansvar för advokaternas kursverksamhet.

Åtskilliga är de anekdoter som Karl Olof har roat oss med under åren. Den som vill ta del av exempel hänvisas till hans berättelser i publikationen Till tings i Kalmar (2016).

Med tacksamhet för kollegial vänskap.

Eva Kullman, advokat

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.