GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Karl Olof var en personlighet i ordets positiva bemärkelse”

Karl Olof Wirell, Kalmar, har avlidit i en ålder av 90 år. Han efterlämnar barnen Petter och Annika och en kär vän, Alexandra.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 27 december 2022
Karl Olof Wirell blev 90 år.
Karl Olof Wirell blev 90 år.Foto: Privat

Karl Olof Wirell var uppvuxen på Storgatan 16 i Kalmar. Namnet Wirell kommer från Södra Vi, där hans far föddes. Karl Olof gifte sig 1957 med Kalmarflickan Eva Byfors. Kort resumé: student på latinlinjen, Kalmar läroverk, kadettskolan 1951, reservofficer med kaptens titel, jur kand i Lund 1957, satt ting i Södra Möre, advokat 1963–2016, ordförande i Advokatsamfundets yrkesråd 1983–1987, ordförande i bland annat Export AB Norden och Kalmar konstförening.

Karl Olof var en samvetsgrann advokat, som arbetade efter principen att en mager förlikning är bättre än en dyr process. Han hade ett gott hjärta och månade om sina klienter. Som kollega var han föredömlig.

Karl Olof var en personlighet i ordets positiva bemärkelse. Han var en ofta underfundig talare och framför allt road av att skriva. När dottern Annika var liten, fick hon höra sin pappa läsa sagan Lilla Solstrålen på Solvägen, där familjen då bodde. Fler alster av hans penna: Vargbladet, en återkommande skröna om hur vargen påstods härja i Kalmarområdet, Holmbladet för republiken Kalvholmarna (i Kalmarsund).

Karl Olofs läsintresse var om kungar och det militära. Han var med i bokklubben Pennan och svärdet. Med klubben besökte han 2001 Poltava i Ukraina.

Han var seglare, road av motorcyklar, husvagnar och mot slutet av livet kunde Kalmarborna se den välkände advokaten ta sig fram på en trehjuling. Bäst trivdes Karl Olof i RMC, som en grupp ”pensionerade” Round-tablare bildat tidigt på 1970-tal. Här kom hans berättarkonst till sin rätt.

Karl Olof var en rastlös person, med behov av ständig förändring. Jag kom till Kalmar den 1 mars 1964. Den första person jag träffade var Karl Olof, som då arbetade på Kalmar Juridiska Byrå. Han anställde mig och mycket snart blev vi familjevis mycket goda vänner. Jag har förlorat en kär kamrat men många härliga minnen med glada skratt lever kvar.

Gunnar Silfwersvärd för vännerna i RMC

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.