GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jim var en uppfinningsrik person med många strängar på sin lyra”

Entreprenören och egenföretagaren Jim Raymond har hastigt avlidit i en ålder av 56 år i Salthamn på Gotland. Han sörjs närmast av sin hustru Liubove och sin son Hjalmar, sin mor Siw med make Leif och sin syster Jaqueline med familj.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 17 januari 2023
Jim Raymond blev 56 år.
Jim Raymond blev 56 år.Foto: Privat

Jim växte upp på Gotland där hans far Ray var en framgångsrik företagare. Fadern drev Gotlands Pälsdjursgård som hade startas i Salthamn norr om Visby redan på 1950-talet och när verksamheten var som störst producerade man cirka 250 000 skinn årligen. Det var en av de största anläggningarna i Europa och en av Gotlands största privata arbetsgivare.

Jim utvecklade tidigt sin talang för skytte och var i många år en aktiv och framgångsrik tävlingsskytt på Gotland. Hans prisskåp var välfyllt likaså vapenskåpet.

Efter avslutad skolgång på Gotland vidareutbildade sig Jim på fastlandet. Han tog över farfars nedlagda pälsfarm utanför Kalmar. Jim lyckades med hårt arbete under ett antal år avla fram några av världens i särklass finaste vita minkar som marknadsfördes under namnet Black Cross. Hans produktion av Black Cross toppade efterfrågan worldwide. Hans produktionsresultat renderade i många fina internationella utmärkelser. Inom Sverige var hans verksamhet inte lika uppskattad på grund av politiska svängningar om pälsbranschen.

I samband med sin etablering på fastlandet träffade Jim sin första hustru Malin. Tillsammans fick de sonen Hjalmar. Paret bosatte sig på Kolboda herrgård söder om Kalmar.

Politiska beslut kunde komma att stänga ner branschen. Jim insåg tidigt detta och satsade då på att börja producera hundgodis. Bland annat togs det fram olika sorters hamburgare – ett nytänk av Jim inom hundfoderbranschen. Pälsdjursproduktionen upphörde 2016 och produktionen av hundgodis tog över med försäljning över hela Sverige men även på export.

Jim var en uppfinningsrik person med många strängar på sin lyra. Han var en produktionstekniker av rang och uppfann många nya produktionsmetoder för hundgodis. Livet tog dock slut mitt i steget vid 56 års ålder vilket var på tok för tidigt.

Vi är många släktingar och vänner som saknar en enastående fin, klok, varm och empatisk människa. Lyckligtvis tog livet slut på den plats i världen som han älskade mest – Gotland – där livets oförutsägbarhet gjorde sig påmind på detta brutala sätt.

Våra tankar går i skrivande stund till hans nuvarande hustru Liubove, sonen Hjalmar och Jims mor och syster som drabbats av denna stora sorg på Juldagen mitt uppe i Julfirandet. Livet kan ibland vara grymt.

För släkt och vänner

Bengt-Olov Björlesjö

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.